Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tento týždeň čaká deviatakov monitor: Viac ako 46-tisíc žiakov absolvuje Testovanie 9

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR / Radovan Stoklada)

BRATISLAVA - Na Testovanie 9 (T9 2023), známe aj pod starším názvom "monitor", ktoré sa uskutoční v stredu a vo štvrtok (22. - 23. 3.), je prihlásených 46.617 žiakov z 1642 škôl. Informoval o tom odbor komunikácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR. Z celkového počtu prihlásených žiakov je 4787 zo 170 stredných škôl s osemročným a päťročným vzdelávacím programom. Medzi prihlásenými je 4527 žiakov so zdravotným znevýhodnením.

Počas stredy budú žiaci písať testy zo slovenského jazyka a literatúry alebo maďarského jazyka a literatúry a matematiky. O deň neskôr budú testy písať žiaci zo slovenského jazyka a slovenskej literatúry a ukrajinského jazyka a literatúry.

Počet otázok v testoch

Testy zo všetkých vyučovacích predmetov, okrem ukrajinského jazyka a literatúry, pozostávajú z 30 úloh. Test zo slovenského a maďarského jazyka a literatúry obsahuje popri 20 úlohách s výberom odpovede aj desať úloh s tvorbou krátkej odpovede. Test z matematiky je zostavený z 15 úloh s výberom odpovede a z 15 úloh s krátkou číselnou odpoveďou. Žiaci budú mať na riešenie testu zo slovenského jazyka a maďarského jazyka k dispozícii 70 minút a na riešenie testu z matematiky budú mať 90 minút.

Britskí riaditelia stredných škôl zaviedli digitálne hodiny do tried, kde žiaci vykonávajú testy.
Zobraziť galériu (3)
Britskí riaditelia stredných škôl zaviedli digitálne hodiny do tried, kde žiaci vykonávajú testy.  (Zdroj: gettyimages.com)

V rámci testu zo slovenského jazyka a slovenskej literatúry pre žiakov zo škôl s vyučovacím jazykom maďarským bude overovaná aj oblasť počúvanie s porozumením. Na riešenie testu budú mať žiaci k dispozícii 70 minút. Žiaci školy s vyučovacím jazykom ukrajinským absolvujú v rovnaký deň test z ukrajinského jazyka a literatúry, ktorý obsahuje 20 úloh s časovou dotáciou 50 minút.

Kontrolované budú elektronicky

Všetky testy budú vyhodnocované centrálne elektronicky. Kľúče správnych odpovedí k jednotlivým testom budú zverejnené do 30. marca na webovej stránke Národného inštitútu vzdelávania a mládeže (NIVaM), ktorý T9 2023 zabezpečuje. Výsledkové listy žiakov budú školám doručené elektronickou poštou do 12. mája.

Tento týždeň čaká deviatakov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Náhradný termín

Pre žiakov, ktorí sa z objektívnych, najmä zdravotných dôvodov nezúčastnia na testovaní v riadnom termíne, je určený náhradný termín T9 2023. Ten je stanovený na 4. a 5. apríla a uskutoční sa v školách určených regionálnymi úradmi školskej správy.

Viac o téme: MonitorŠkolstvoŠtudentiŽiaciTestovanie 9
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu