Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Banská Štiavnica sa spamätáva z ničivého požiaru: Dobré správy od statika! Rozbehla sa aj finančná zbierka

Zásah hasičov pri požiari budov v Banskej Štiavnici Zobraziť galériu (6)
Zásah hasičov pri požiari budov v Banskej Štiavnici (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

BANSKÁ ŠTIAVNICA – Ničivý požiar, ktorý v sobotu zachvátil historické centrum Banskej Štiavnice, zanechal nenapraviteľné škody. Dobrovoľníci vlastnoručne zachraňovali, čo sa dalo, z pohľadu na obhorené múry starých a históriou dýchajúcich budov však trhá srdce. Ich stav museli posúdiť statici. Dopady požiaru má zmierniť aj zbierka zriadená na tento účel.

Po desivých víkendových udalostiach prišla aspoň jedna dobrá správa - žiaden z objektov na Námestí svätej Trojice nebude potrebné kompletne asanovať. Asanácia drevených stropov a krovov na všetkých poškodených objektoch však nutná bude. "Pri veternom počasí hrozí posun strešných krytín, pád odhalených komínov, častí striech alebo stien. Z Ružového domu ostalo len nezavetrené torzo bez stropov. Všetky objekty sú vlhké z dôvodu hasenia vodou, preto bude potrebné urýchlené vysúšanie, vetranie," uviedlo mesto.

Video: Požiar v centre Banskej Štiavnice

Požiar v centre Banskej Štiavnice (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

V pondelok do večerných hodín pre peších a motorové vozidlá uzatvorená pravá strana Radničného námestia a Námestia svätej Trojice od Slovenského banského archívu po stĺp sv. Trojice, ďalej prístup na Hornú Ružovú a Dolnú Ružovú ulicu zo strany Námestia svätej Trojice.  Nevyhnutná bude obhliadka objektov Policajným zborom a poisťovňami a následné improvizované zakrytie striech s návrhom na ich odstránenie - bezpodmienečne na objektoch základnej umeleckej školy (ZUŠ), Banky lásky a Bergerrichtu. "V pondelok bude zabezpečené vysťahovanie priestorov ZUŠ v spolupráci s armádnymi zložkami," doplňuje mesto.

Banská Štiavnica sa spamätáva
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

 

Banská Štiavnica sa spamätáva
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

Rozbehla sa zbierka

V centre Banskej Štiavnice zhorelo celkovo sedem budov. Už v sobotu platforma Donio zverejnila prosbu o pomoc. V nedeľu už informovali, že za jediný deň získaná suma na pomoc po požiari už presiahla 37 000 eur. Prispieť môžete ešte stále aj vy na tomto odkaze

Banská Štiavnica sa spamätáva
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Banská Štiavnica sa spamätáva
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Požiar v historickom centre Banskej Štiavnice vypukol v sobotu dopoludnia v jednej z historických budov, postupne sa rozšíril a poškodil sedem objektov. Na mieste udalosti zasahovali desiatky profesionálnych i dobrovoľných hasičov, vojaci i dobrovoľníci. Polícia v súvislosti s požiarom začala trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia.

Viac o téme: PožiarZbierkaBanská Štiavnica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu