Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Takto požiar spustošil srdce Banskej Štiavnice: Zábery PRED a PO ničivom požiari!

V Berggerichte sa nachádzal vstup do obľúbenej Michal štôlne. Zobraziť galériu (7)
V Berggerichte sa nachádzal vstup do obľúbenej Michal štôlne. (Zdroj: SBN)

BANSKÁ ŠTIAVNICA – Ukázali, čo stratili v ohni. Slovenské banské múzeum zverejnilo sériu fotiek, ktoré zachytávajú tie isté miesta pred a po ničivom požiari, ktorý cez víkend zachvátil centrum Banskej Štiavnici.

 

Video: Situácia po požiari v historickom centre Banskej Štiavnice

Situácia po požiari v historickom centre Banskej Štiavnice (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

„Chceme vám ukázať, čo bol BERGGERICHT - nebola to len budova, ale bolo to miesto, kde sa diali veci! Pestovali sme v nej pamäť a poznanie pre budúce generácie, uchovávali sme v nej príbehy našej Zeme, vzácne poklady geológie,“ uviedli. Rovnako ako všetky budovy v pamiatkovej rezervácii v Banskej Štiavnici, aj Berggericht má svoju bohatú históriu. Ide o renesančný dom z druhej polovice 16. storočia, ktorý v 18. storočí prešiel barokovými úpravami.

Berggericht PRED A PO.
Zobraziť galériu (7)
Berggericht PRED A PO.  (Zdroj: SBM)

Ako uvádza múzeum, v 18. storočí dom vlastnil lekár a neskôr podkomorský gróf Gottlieb von Hellenbach. „V roku 1751 tu prenocoval František Lotrinský, manžel cisárovnej Márie Terézie, počas jeho inšpekčnej cesty po stredoslovenských banských mestách. V rokoch 1792 – 1854 tu pôsobil BANSKÝ SÚD, ktorého nemecký názov Berggericht nesie budova dodnes. Neskôr tu sídlila Banská akadémia – jedna z prvých vysokých škôl technického typu na svete,“ pripomenuli.

Berggericht PRED A PO.
Zobraziť galériu (7)
Berggericht PRED A PO.  (Zdroj: SBM)

Neskôr, v roku 1927 bolo v budove založené Štátne banské múzeum Dionýza Štúra pomenované na počesť významného slovenského geológa. „Toto múzeum sa špecializovalo na geológiu, ložiská a nerastné bohatstvo, ale venovalo sa aj vývoju baníctva, banskej vedy a banského školstva s dôrazom na územie Slovenska. Jeho priamym pokračovateľom je Slovenské banské múzeum,“ vysvetlili. Expozícia prešla rekonštrukciou v roku 2001.

V roku 2022 pri príležitosti 300. výročia postavenia Potterovho ohňového stroja tu sídlila výstava Stroj, ktorý zmenil svet.
Zobraziť galériu (7)
V roku 2022 pri príležitosti 300. výročia postavenia Potterovho ohňového stroja tu sídlila výstava Stroj, ktorý zmenil svet.  (Zdroj: SBN)

„Banská Štiavnica oslavuje tento rok 30. výročie zápisu na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Slovenské a zároveň svetové kultúrne dedičstvo bolo tento víkend veľmi vážne ohrozené. Pomôžte múzeu postaviť sa na nohy a zachrániť, čo sa dá. Pre vás, pre budúce generácie a pre pamäť ľudstva,“ dodali.

V Berggerichte sa nachádzal vstup do obľúbenej Michal štôlne.
Zobraziť galériu (7)
V Berggerichte sa nachádzal vstup do obľúbenej Michal štôlne.  (Zdroj: SBN)

V Berggerichte sídlilo Infocentrum
Zobraziť galériu (7)
V Berggerichte sídlilo Infocentrum  (Zdroj: SBM)

Budova Berggerichtu - mineralogickej expozície Slovenského banského múzea
Zobraziť galériu (7)
Budova Berggerichtu - mineralogickej expozície Slovenského banského múzea  (Zdroj: SBM)

Viac o téme: PožiarBanská ŠtiavnicaBerggerichtSlovenské banské múzeum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu