Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VRAŽDA KUCIAKA Vypovedal policajt aj Tóthova moderátorka! Na pláne sú aj muži, ktorí predali zbrane Andruskóovi

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky - Maarty)

PEZINOK - Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje hlavné pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze prípravy vrážd prokurátorov. Na dnešný deň sú predvolaní štyria svedkovia.

Hlavné pojednávanie pokračuje v piatok výsluchom niekoľkých svedkov. Ako prvý vypovedal vyšetrovateľ Juraj Trenčanský. Okrem toho prokurátori Matúš Harkabus a Daniel Mikuláš povedali, že polícia v rámci inej trestnej kauzy žiada o vydanie Kočnerových mobilov na ďalšiu expertízu. Súd zatiaľ nerozhodol, či mobily vydá. 

Vypovedal vyšetrovateľ

Trenčanský je šéfom 2. operatívneho oddelenia na NAKA Západ. Na starosti mal analýzy kamerových záznamov pred a po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Vypovedal, že mali natipované vozidlá podozrivých a toto boli úkony k ustáleniu konkrétneho auta. Trenčanský bol aj na razii u ženy, ktorá poskytla SIM karty na pracovné telefóny pre vrahov a bol aj pri zadržaní Aleny Zsuzsovej. 

"Gro mojich činností bola analýza, zabezpečovanie, komunikácia s telekomunikačnými operátormi. Nevylučujem, že tam boli aj iné úkony, mohlo tam byť napríklad vyťažovanie. Takisto som robil analýzy pohybov na účte Zoltána Andruskóa, analyzoval som taktiež návštevy pána Kočnera v banke,” vypovedal Trenčanský. Obhajkyňa sa ho pýtala na to, či bol na predvolebnom stretnutí SNS s obžalovaným Dušanom Kracinom. Trenčanský to poprel. Tvrdí, že s Kracinom nemal žiadny vzťah. 

Tóthova a Lexova "moderátorka"

Ako ďalšia v poradí vypovedala svedkyňa Alexandra Janoušková. Tá sa verejnosti zapísala ako "moderátorka" diskusie bývalého šéfa SIS Ivana Lexu a exsiskára Petra Tótha. Okrem iného bola aj vo výbore politickej strany Cieľ, ktorú založil Kočner. Po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej polícia zistila, že práve jej auto bolo využívané na sledovanie zavraždeného novinára. Janoušková vtedy tvrdila, že nevedela, na čo sa bude auto využívať. 

Janouškovú zamestnával Tóth v jeho firme Big Picture. Pri zakladaní strany Cieľ bola ona, Peter Tóth a jeho manželka, neskôr sa k nim, podľa slov svedkyne, pridal aj Kočner. Pracovala aj pri kolektivizácii podpisov. Stranu neskôr nezaregistrovali, ministerstvo našlo podpisy aj ľudí, ktorí už nežili. "Myslím, že to nazvali mŕtve duše," povedala svedkyňa. Predsedníčka senátu sa jej opýtala, či môže poskytnúť komunikáciu, ktorú mala so stranou Cieľ, ktorú má v mobile. "Áno, samozrejme," povedala Janoušková. 

Ako ďalší svedkovia sú popoludní predvolaní Dávid Szöke a Adam Huszlicska. Obaja sú už právoplatne odsúdení na tri roky podmienečne s odkladom na päť rokov. Priznali sa k tomu, že predali samopaly Andruskóovi, ktoré mali slúžiť na vraždu Maroša Žilinku a Daniela Lipšica. Polícia ich našla u Miroslava Marčeka, ktorý je tiež právoplatne odsúdený na 25 rokov za mrežami za vraždu novinára a jeho snúbenice.

Pokračuje hlavné pojednávanie vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka (Zdroj: Topky/Maarty)

V kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej by rozhodnutie mohlo byť známe v apríli. Už skôr to avizovala predsedníčka senátu Ružena Sabová. Prípad je spojený aj s prípravou vrážd prokurátorov.

Darko Dragić
Zobraziť galériu (4)
Darko Dragić

Viac o téme: VraždaPojednávanieŠpecializovaný trestný súdJán KuciakMaritna Kušnírová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu