Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nelegálna migrácia na Slovensku medziročne stúpla o 602 percent

(Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Od januára do novembra 2022 dosiahla sekundárna nelegálna migrácia na území SR o 602 percent vyššiu úroveň ako v rovnakom období roku 2021. Uvádza to ministerstvo vnútra v správe o činnosti hlavného hraničného splnomocnenca SR za rok 2022. Vláda zobrala v stredu správu na vedomie.

Správa pri náraste nelegálnej migrácie poukazuje na to, že najväčší podiel na počte zadržaných cudzincov v rámci celkovej nelegálnej migrácie tvoria najmä prípady tranzitnej migrácie zo západného Balkánu. "Ide o počty, ktoré výrazne presahujú stav sekundárnej tranzitnej migrácie počas tzv. migračnej krízy v roku 2015," upozornil hlavný hraničný splnomocnenec SR Róbert Gucký.

Archívne video: Ministri vnútra V4 rokovali o nelegálnej migrácii: Podľa Mikulca je dôležitá ochrana vonkajšej hranice

Ministri vnútra V4 rokovali o nelegálnej migrácii: Podľa Mikulca je dôležitá ochrana vonkajšej hranice (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

V správe takisto pripomenul, že SR v snahe znížiť tlak nelegálnej migrácie po dohode s maďarskou stranou zvýšila počty spoločných hliadok na maďarskom území na hlavných dopravných ťahoch, ako aj vo vlakoch a na železničných staniciach. "Vyslala tiež 39 príslušníkov Policajného zboru do spoločných hliadok na maďarské územie a ďalších 30 príslušníkov Policajného zboru do operácie Frontexu v krajinách západného Balkánu," dodal Gucký.

Nelegálna migrácia by sa mala riešiť zvýšenou ochranou vonkajšej schengenskej hranice

Upozornil, že riešenie nárastu nelegálnej migrácie sa musí riešiť predovšetkým zvýšenou ochranou vonkajšej schengenskej hranice. Spolu s hraničnými splnomocnencami susedných krajín takisto zvýrazňuje potrebu zefektívniť návraty migrantov do krajín pôvodu a tranzitu, a to najmä väčším zapojením agentúry Frontex do ich realizácie. Rovnako počas minuloročných rokovaní akcentovali zefektívniť spoluprácu operatívnych zložiek a dbať na pravidelnú a včasnú výmenu informácií týkajúcich sa prevádzačstva a obchodovania s ľuďmi, nelegálnej práce a nelegálneho zamestnávania.

Hlavný hraničný splnomocnenec v správe takisto poukazuje na nevyhnutnosť aktualizovať dohodu medzi vládou SR a vládou ČR o odovzdávaní a prijímaní osôb na spoločnej štátnej hranici a to v súvislosti s problémami, ktoré sa vyskytli pri implementácii a vykonávaní tejto readmisnej dohody v minulom roku.

Viac o téme: NárastMigráciaSlovenskoNelegálna migrácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu