Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prípad údajnej teroristky Renáty: Padlo rozhodnutie Najvyššieho súdu! Žena zostáva za mrežami

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, Facebook/Pohotovostný pátrací tím )

BRATISLAVA - Je rozhodnuté. V prípade väzobne stíhanej Slovensky Renáty, ktorá má na krku vážne obvinenia súvisiace s terorizmom, nastal posun. Za mreže ju poslal už v polovici februára ŠTS, avšak obvinená aj prokurátor sa odvolali a prípad tak putoval na stôl sudcom Najvyššieho súdu. Tí dnes sťažnosti oboch strán zmietli zo stola.

Slovenka Renáta je obvinená z trestných činov ohrozenia mravnej výchovy mládeže, založenia, zosnovania a podporovania teroristickej skupiny a vojnového bezprávia. Na Slovensko ju spolu s jej dvomi deťmi priviezol vládny špeciál. Krátko po prílete, 13. februára 2023, bola zadržaná a vyšetrovateľ NAKA podal podnet na jej väzobné stíhanie. Špecializovaný trestný súd v Pezinku 17. februára rozhodol o tom, že pôjde za mreže.

Archívne video: Vyjadrenie prokurátora po rozhodnutí súdu o väzbe pre Renátu, ktorá je obvinená z terorizmu

Vyjadrenie prokurátora po rozhodnutí súdu o väzbe pre Renátu, ktorá je obvinená z terorizmu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Dôvodom bola obava z možného úteku alebo z pokračovania v trestnej činnosti, nariadená jej tak bola preventívna a úteková väzba. Sudca však neakceptoval návrh prokurátora na kolúznu väzbu a nenariadil nad ženou dohľad probačného a mediačného úradníka a ani neprijal jej písomný sľub.

Rozhodnutie nebolo právoplatné lebo obe strany podali sťažnosť. Rozhodovať tak musel Najvyšší súd. Senát v zložení Petra Paludu, Dany Wänkeovej a Petra Kaňu  al dnes na svojom neverejnom zasadnutí zapravdu ŠTS a zamietol sťažnosť prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, ako aj obvinenej Renáty. Obvinená tak zostáva v prevetívnej a útekovej väzbe.

Syn sa učil strieľať a rezať hlavy

Z uznesenia ŠTS, ktoré majú Topky.sk k dispozícii, vyplýva, že Renáta sa starala o rodinu a výchovu detí v duchu ideológie ISIS. Svedčiť o tom majú videá pochádzajúce zo získaných elektronických dát, ktoré boli majetkom jej manžela a rodiny. Videá aj fotografie zobrazujú úryvky zo života muža, ženy a ich detí. Sú tam aj bežne ozbrojení muži, oblečení a upravení ako bojovníci salafistických džihádistických organizácií.

Prípad údajnej teroristky Renáty:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Pohotovostný pátrací tím)

Tiež je zaznamenané, že chlapec strieľa z automatickej zbrane za sprievodu mužov. Deti sú tiež zachytené pri hre na popravu špióna ‚nemoslima‘ za sprievodu náboženských oslavných piesní ISIS (nasheed) a tiež je zachytené, ako dievčatko recituje jednotlivé súry Koránu pred ženskou osobou,“ píše sa v uznesení. Podľa prokurátora všetky dôkazy svedčia o tom, že obvinená Renáta úmyselne poskytla svoje deti a hlavne svojho syna indoktrinácii v ideovom systéme ISIS.

Žena mala tiež počas toho, ako bola spolu s deťmi prevážaná na územie Slovenska, inštruovať svojho syna, akým spôsobom má vypovedať pred orgánmi činných v trestnom konaní. Prokurátor tiež uviedol, že Renátin manžel mal podľa materiálov vychádzajúcich z poskytnutých materiálov FBI postavenie tzv. emira, čo je možné vnímať ako vyššie postavenie člena Islamského štátu. „Do Sýrie pricestoval v júli 2014 z Egypta za tým účelom, aby stal členom ISIS a tento podporoval, či už materiálne alebo nemateriálne,“ píše sa v materiáli. Renáta mala za ním následne prísť na prelome rokov 2014 a 2015 s vtedy 8-ročným synom a 2-ročnou dcérou. 

Na Slovenska bola z Iraku dopravená vládnym špeciálom na základe repatriácie slovenských občanov, ktorú zabezpečuje Ministerstvo zahraničných vecí Slovenskej republiky. Po príchode bola v pondelok 13. februára zadržaná. Predtým strávila štyri roky v internačnom tábore, kde čakala spolu s deťmi na vyhostenie.

 

 

 

Viac o téme: TerorizmusRenáta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu