Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ľudia pred Vianocami zmenili spôsob nakupovania: Nakupovali viac alebo menej ako v čase pandémie?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Pri potravinách bol vianočný predaj charakterizovaný tým, že zákazníci si už nekupovali tovar do zásoby ako v čase pandémie. Uviedol to tento týždeň pri hodnotení vlaňajšieho roka predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) Martin Krajčovič. Pozitívom podľa neho bolo, že po dvoch rokoch tentoraz bol predaj bez obmedzujúcich opatrení.

archívne video 

Slováci využili sviatok na nakupovanie v Maďarsku: Preplnené parkoviská! (Zdroj: Topky/ph)

Doplnil, že na rozdiel od bežného obdobia si ľudia v predvianočnom čase vo väčšej miere dopriali aj prémiový tovar. Naopak, menej ako v minulosti nakupovali spotrebitelia napríklad suché plody, vianočné kvety, mäsové výrobky a exotické ovocie a zeleninu. Na druhej strane prišlo podľa Krajčoviča k nárastu predaja tzv. dopekaných výrobkov, a to pravdepodobne z dôvodu vyššej ceny čerstvého pečeného chleba.

Ľudia pred Vianocami zmenili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Najväčší záujem bol o kúpu komodít pre deti

Poznamenal, že v segmente drogistického tovaru sa v predvianočnom čase zaznamenal silný online predaj, ktorý však kontinuálne rástol počas celého roka 2022. Najväčší záujem bol o kúpu komodít pre deti, zvieratá, pracích a čistiacich prostriedkov. Dodal, že maloobchodné tržby na Slovensku podľa merania spoločnosti NielsenIQ v perióde mesiacov november - december 2022 narástli o 11,2 %. Z toho tržby za potravinový sortiment narástli o 11 % a za drogisticky sortiment o 11,8 %.

Viac o téme: PrieskumNakupovanieVianoce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu