Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V nedeľu môžu časť Slovenska potrápiť snehové jazyky, záveje i vietor: Najbližší týždeň nás čakajú silné mrazy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Počas nedele sa môžu najmä v severných oblastiach Slovenska tvoriť snehové jazyky a záveje. Popoludní môže hlavne na juhovýchode krajiny silnejšie zafúkať. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

Najnižší stupeň výstrahy pred tvorbou snehových jazykov a závejov platí do 15.00 h v celom Žilinskom kraji, tiež v okresoch Poprad, Ilava, Považská Bystrica, Prievidza, Púchov, Banská Bystrica, Brezno a Žiar nad Hronom. Od 15.00 h vydali meteorológovia výstrahu pred vetrom v Košiciach a okolí, tiež v okresoch Michalovce a Trebišov. O tri hodiny neskôr má začať platiť aj v okresoch Brezno, Rožňava, Poprad, Prešov a Vranov nad Topľou. Trvať má i počas pondelka 27. februára.

V nedeľu môžu časť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

Miestami sa očakáva vietor s rýchlosťou v nárazoch od 65 do 85 kilometrov za hodinu. Priemernú rýchlosť môže dosahovať od 45 do 55 kilometrov za hodinu. Prvý stupeň výstrahy pred povodňou platí v okrese Michalovce. "Na toku Latorica bude pretrvávať vysoký vodný stav zodpovedajúci prvému stupňu povodňovej aktivity," priblížil SHMÚ.

V nedeľu môžu časť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

Na horách je mierne lavínové nebezpečenstvo, vo Vysokých Tatrách má snežiť

Vo všetkých slovenských pohoriach platí v nedeľu druhý stupeň lavínového nebezpečenstva. Informoval o tom Martin Bešinský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Liptovskom Hrádku. Za poslednú periódu napadlo do 20 centimetrov nového snehu, najmä v Západných Tatrách. Severozápadný vietor sneh previeval na záveterné svahy východných a juhovýchodných orientácií. Lavínové nebezpečenstvo hrozí najmä na miestach, kde nový sneh napadol na staršiu tvrdú ľadovú snehovú pokrývku. Lavína sa tam môžu uvoľniť už pri malom dodatočnom zaťažení.

"Vplyvom tlakovej výše k nám bude od severu prúdiť chladný vzduch. Bude oblačno až zamračené, miestami sa vyskytnú snehové prehánky. V Západných Tatrách je vplyvom vetra miestami naviatych viac ako 40 centimetrov snehu. Počas dňa sa očakáva ďalšie sneženie, najmä vo Vysokých Tatrách, kde môže napadnúť až 15 centimetrov nového snehu," doplnil Bešinský.

SHMÚ očakáva počas najbližšieho týždňa v dolinách silné nočné mrazy

Meteorológovia očakávajú počas najbližšieho týždňa v dolinách silné nočné mrazy s teplotou pod mínus desať, ojedinele až do mínus 15 stupňov Celzia. Teploty počas dňa majú byť zväčša na úrovni dlhodobého priemeru, prípadne slabo pod priemerom. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti. Mohutná tlaková výš nad Atlantickým oceánom bude podľa meteorológov blokovať prenos teplejšieho vzduchu nad Európu. "Na jej prednej strane bude u nás prevládať severné prúdenie," priblížili.

 

Na začiatku jari poveternostné situácie podporujúce vpády chladného vzduchu do strednej Európy Po veľmi teplej druhej...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Saturday, February 25, 2023
Viac o téme: VietorZávejeSnehové jazykySlovenskoSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu