Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Európa prechádza energetickou katarziou: Susedíme s uhoľným peklom! Ako sme na tom podľa MAPY my?

Mapa Európy ukazuje, čo je primárnym zdrojom energie jednotlivých krajín Zobraziť galériu (4)
Mapa Európy ukazuje, čo je primárnym zdrojom energie jednotlivých krajín (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Posledné desaťročie sa v Európe nieslo v duchu zelenej budúcnosti. Snaha o prechod na obnoviteľné zdroje sa však v poslednom roku stala omnoho urgentnejšou v dôsledku vojny na Ukrajine. Európska únia (EÚ) v poslednom roku zároveň výrazne znížila import z Ruska, ktoré bolo ešte donedávna najväčším dovozcom fosílnych palív do EÚ. Obnoviteľné zdroje sa už medzi rokom 2011 a 2021 v rebríčku vyšplhali skoro na úroveň fosílnych palív.

ÚJD povolil spustenie tretieho bloku jadrovej elektrárne Mochovce (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Zatiaľ čo fosílne palivá (ropa, zemný plyn, čierne uhlie) tvorili ešte v roku 2011 vyše 49% zdrojov na výrobu elektrickej energie, v roku 2021 bol ich podiel na výrobe už len na úrovni 36%. Obnoviteľné zdroje však v rámci snahy o ekologickejšiu budúcnosť výrazne vzrástli. Motiváciou pre ich využívanie sa v posledných rokoch stal dlhodobo neudržateľný model využívania fosílnych zdrojov, či snaha o minimalizáciu CO2 znečistenia.

Európa prechádza energetickou katarziou:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

V poslednom desaťročí napokon EÚ čiastočne dostála svojim plánom a produkciu elektriny z obnoviteľných zdrojov sa podarilo v priemere navýšiť už o 14%. Obnoviteľné zdroje tak v roku 2021 tvorili až 32% vyprodukovanej elektriny oproti roku 2011, kedy produkovali len zanedbateľných 18%. O vývoji udržateľných zdrojov informoval portál Visualcapitalist.

Európa prechádza energetickou katarziou:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Obnoviteľné zdroje zavádzame len pomaly, závislosť na uhlí a plyne pretrváva

Napriek dlhodobej snahe o redukciu fosílnych zdrojov v našej energetike je na nich skoro polovica krajín EÚ stále závislých ako na primárnom zdroji pre výrobu energie. Táto mapa ukazuje, ktoré zdroje tvoria hlavnú časť generácie elektrickej energie v jednotlivých krajinách za rok 2021.

Európa prechádza energetickou katarziou:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: elements.visualcapitalist.com)

Slovensko je spolu s Francúzskom a ďalšími krajinami stále najviac závislé na výrobe z jadra. Francúzsko je súčasne najväčšou európskou ekonomickou silou, ktorá je primárne poháňaná jadrom. Naši východní a severní susedia sú dlhodobo závislí na uhoľnej výrobe, pričom Poľsko je dlhodobo najväčším znečisťovateľom s uhlíkovou stopou 866g na 1 kWh elektrickej energie.

Pomer zdrojov vo výrobe elektrickej energie: 2011 vs. 2021
Zdroj Podiel na výrobe el. energie 2011 Podiel na výrobe el. energie 2022
Jadro 29% 25%
Uhlie 25% 14%
Zemný plyn 19% 20%
Vodné elektrárne 10% 13%
Veterné elektrárne 6% 13%
Ropa 5% 2%
Solárne panely 2% 6%
Bio palivá 4% 5%
Ostatné - 2%

Najväčší pokrok zaznamenali Španieli, ktorí sú v prechode na obnoviteľné zdroje vysoko efektívni a najväčšiu časť ich výroby v roku 2021 tvorila práve veterná energia. Za zmienku stoja taktiež škandinávske krajiny, ktoré sú dlhodobo známe výrobou energie prevažne s obnoviteľných zdrojov pričom Švédsko je dlhodobo jedným z najmenších znečisťovateľov (37g CO2/ kWh).

Viac o téme: EurópaEurópska úniaObnoviteľné zdrojeEnergetikaFosílne palivá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu