Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

AKTUÁLNE Polícia sa rozhodla zakročiť: Preveruje správy o mobilizácii! NAKA začala trestné stíhanie

(Zdroj: Facebook/Hoaxy a podvody - Polícia SR)

BRATISLAVA - Slovenskom sa stále intenzívnejšie šíria správy o možnej mobilizácii v súvislosti s vojnou na Ukrajine. To popiera aj ministerstvo vnútra, aj samotná polícia. Teraz dokonca začali konať a preverujú podozrenie zo spáchania trestného činu.

V súvislosti s verejne šírenými informáciami o mobilizácii národná kriminálna agentúra preveruje podozrenie zo spáchania trestného činu šírenia poplašnej správy. Informovala o tom polícia Slovenskej republiky na sociálnej sieti."V prípade falošných povolávacích rozkazov už polícia vedie trestné stíhanie vo veci," dodala polícia. 

Strašia hoaxeri aj niektorí politici

O mobilizácii verejne rozprávajú aj niektorí opoziční poslancia, ale správy sa šíria aj na rôznych konšpiračných stránkach na sociálnych sieťach. Asi 40-tisíc mužov dokonca nosilo podpísané tlačivá s vyhláseniami, že bojovať nebudú. 

archívne video

Putin mení taktiku boja na Ukrajine a v Rusku vyhlásil čiastočnú mobilizáciu (Zdroj: Profimedia.sk)

Takéto tlačivá však nemajú zmysel. Okrem toho, že v prípade vojnového stavu, by sa zrejme podmienky zmenili, ministerstvo vnútra aj obrany vylučuje, že by hrozila mobilizácia. "Keby prišlo k mobilizácii, čo sa teoreticky v budúcnosti môže stať, aj tak by boli mobilizovaní, ale nedostali by do ruky zbraň, ale išli by do nemocníc alebo kopať zákopy. Nevyhli by sa službe vlasti," vyhlásil nedávno Naď.

Zároveň pripomenul, že v prípade vojnového stavu by prišiel k slovu náš Ústavný zákon. V časti o bezpečnosti štátu v čase vojny sa píše, že prezident ako hlava štátu môže povolať na výkon alternatívnej služby aj tých, ktorí takúto službu odmietajú vykonať. Spomínané podpísané a podané tlačivo je teda takmer bezpredmetné.

Viac o téme: MobilizáciaPolícia Poplašná správa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu