Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Rusko sa v dovoze palív do EÚ stáva bezvýznamným hráčom: Za posledný rok sme v importe klesli o polovicu!

Ruský prezident Vladimir Putin Zobraziť galériu (4)
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Európska únia (EÚ) oproti minulému roku dováža z Ruska menej, než polovicu pôvodného množstva fosílnych palív. O neuveriteľnom poklese importu ruských komodít informoval portál Dáta bez pátosu. V priebehu roka sa EÚ dostala v importe ruských palív na úroveň Číny, pričom ešte v apríli 2022 sme v porovnaní s Čínou importovali skoro 4-krát viac.

Minister vnútra Mikulec hodnotí posledný rok, počas ktorého zároveň prebieha vojnový konflikt na Ukrajine (Zdroj: Topky/Maarty)

Európska únia bola ešte donedávna lídrom v dovoze ruských fosílnych palív. Všetko sa však zmenilo pred rokom, kedy Ruská federácia napadla nášho východného suseda. Aj keď sa sankcie zavedené v dôsledku bezprecedentného útoku zatiaľ ešte naplno neprejavili, dáta agentúry CREA hovoria jasnou rečou. EÚ už onedlho v dovoze klesne na historické minimum a svojou spotrebou ruských fosílnych palív sa už čoskoro dostane k úrovniam iných štátov obchodujúcich s Ruskom.

Rusko sa v dovoze
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: CREA analysis)

Ruský dovoz klesá, stále sme však najvýznamnejším odberateľom

„Aj keď je hodnota 300 miliárd eur ročného vývozu obrovská, trend hodnoty denného vývozu je v poklese: Najvyššiu hodnotu 930 miliónov eur mal vývoz v prvých 100 dňoch z čoho EÚ robila 61%,“ informujú Dáta bez pátosu. Pri ďalších 82 dňoch denná hodnota vývozu klesla na 800 miliónov eur, z čoho import EÚ tvoril len 42%. Za posledný polrok klesla hodnota len mierne na 780 miliónov eur denne, Európska únia však z celku tvorila len 40% celého exportu. Slovensko je napriek svojej malej veľkosti 12. najvýznamnejšou krajinou ruského exportu za posledný rok.

Rusko sa v dovoze
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: CREA analysis)

„Dovoz ruských fosílnych palív do Európske únie od konca marca neustále klesal, pričom v porovnaní s úrovňami pred inváziou sa v peňažných hodnotách znížili o viac ako polovicu. Zatiaľ čo EÚ zostáva najväčším dovozcom ruských fosílnych palív, v súčasnosti prevyšuje Čínu len nepatrne,“ informuje CREA. „Dáta v poslednom období od začiatku roka 2023 hovoria o ruskom dennom vývoze fosílnych palív v hodnote v rozmedzí €600 - €700 miliónov. Zo je asi len 2/3 denných hodnôt spred roka,“ dodávajú Dáta bez pátosu.

 

EXPORT FOSÍLNYCH PALÍV Z RUSKA: rok “po” Analytici z CREA monitorujú spätne vývoz fosílnych palív (ropa/plyn/uhlie) z...

Posted by Dáta bez pátosu on Saturday, February 18, 2023

 

Viac o téme: RuskoRopaPlynFosílne paliváUhlieImport
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu