Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Reakcia štátneho tajomníka Klimeka na Matovičov návrh: Poslanci nie sú povinní konzultovať svoje návrhy s ministerstvami

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR nie sú podľa ústavy povinní konzultovať svoje legislatívne návrhy s ministerstvami. Po rokovaní vlády to uviedol štátny tajomník rezortu financií Marcel Klimek v reakcii na návrh poslanca Igora Matoviča (OĽANO) na odmenu 500 eur za účasť v tohtoročných septembrových voľbách.

Klimek priblížil, že ak na ministerstvo financií bude doručený legislatívny návrh, tak príslušná sekcia vyhotoví k nemu stanovisko. Registruje tiež, že členovia vlády a koalície predkladajú dodatočné výdavky v spojení s dodatočným návrhom finančného krytia. "Toto očakávame pri každom bode," podotkol štátny tajomník.

VIDEO Slovensko je veľmi dobré pripravené na energickú krízu, odkázal štátny tajomník Klimek

Slovensko je veľmi dobré pripravené na energickú krízu, odkázal štátny tajomník Klimek (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podobný mechanizmus je v Švajčiarsku

Dočasne poverený minister školstva Ján Horecký vidí v Matovičovom návrhu pozitíva. "Môže to byt signál, že na voľbách, demokracii a na názore každého jednotlivca záleží," poznamenal. Horecký doplnil, že podobný mechanizmus je vo Švajčiarsku, a preto v tom nevidí žiadnu kuriozitu. Finančná odmena za volebnú účasť podľa Horeckého neznie zle. "Možno by sme ten istý efekt dosiahli aj so 100-eurovou odmenou pre voliča, už len pre to, že tých prostriedkov nemáme dostatok na všetko, čo potrebujeme," skonštatoval.

Reakcia štátneho tajomníka Klimeka
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Korektné nastavenia možnosti odmeniť hlasujúcich za účasť vo voľbách je otázka pre legislatívcov, povedal dočasne poverený šéf rezortu vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Vie si však predstaviť, že by sa takéto opatrenie zaviedlo. Poukazuje pritom na to, že benefity pre voličov za účasť na hlasovaní poskytujú aj iné štáty. "Netvrdím, že by to jednoznačne malo byť, no nehovorím ani to, že by to nemalo byť," povedal Mikulec v stredu pred rokovaním vlády.

Viacero otázok od ministra Karasa

Matovičov návrh podľa dočasne povereného ministra spravodlivosti Viliama Karasa vyvoláva viacero otázok. "Vždy som bol zástancom toho, aby akékoľvek návrhy šli po podrobnej širokej diskusii. Toto je jeden z návrhov, ktorý by mal ísť cestou vládnej legislatívy a širokého konsenzu," zdôraznil. Prihovára sa za riadny legislatívny proces. "Nebolo by zdravé, ak by ľudia k voľbám chodili pre peniaze a nie pre vlastné rozhodnutie," skonštatoval dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) s tým, že tí ľudia, ktorí nejdú voliť, tiež vyjadrujú svoj postoj. Návrh by mal podľa neho dosahy na pravdivý obraz o slovenskej politike.

Viac o téme: Igor MatovičMarcel KlimekŠtátny tajomník ministerstva financií
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu