Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Úplný zvrat v zahraničnom obchode Slovenska: Záporné saldo stúplo vlani až na 4,3 mld. eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Zahraničný obchod Slovenska v roku 2022 zaznamenal úplný zvrat vo svojom vývoji. Celých 14 rokov vývoz tovaru prevyšoval dovoz, vlani sa však bilancia skončila vysokým mínusom. Slovensko zaznamenalo zápornú obchodnú bilanciu zahraničného obchodu, teda dovoz výrazne prevýšil hodnotu vývozu, až o 4,3 miliardy eur. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Slovensko vykázalo pasívne saldo zahraničného obchodu na celoročnej báze naposledy v roku 2008, keď dosiahlo necelých 760 miliónov eur. Za novým rekordným schodkom roka 2022 sa skrývalo výrazné zvýšenie dovozu počas celého minulého roka, spôsobené najmä vysokými hodnotami dovezeného zemného plynu, elektriny a ropy. Rast importu bol taký vysoký, že úplne zatienil zvýšenie exportu, ktorého hodnota bola taktiež rekordná.

Hodnoty exportu aj importu prekročili hranicu 100 miliárd eur

Podľa predbežných údajov celkový vývoz tovaru zo Slovenska za celý rok vzrástol o 16,1 % a celkový dovoz do SR sa zvýšil o 23,6 %. Kým minuloročný rast vývozu sa v porovnaní s rokom 2021 zmiernil, dovoz, naopak, rástol rýchlejšie ako v roku 2021. Hodnoty exportu aj importu prekročili hranicu 100 miliárd eur.

Saldo zahraničného obchodu bolo pasívne v objeme 1,3 miliardy eur

V decembri 2022 celkový vývoz tovaru zo Slovenska dosiahol podľa predbežných výsledkov hodnotu 7,7 miliardy eur pri medziročnom raste o 1,1 %. Bol to najnižší rast za celých 12 mesiacov minulého roka. Aj celkový dovoz tovaru zaznamenal najnižší nárast roka, ale jeho hodnota medziročne vzrástla až o 14,3 % na 9 miliárd eur. Saldo zahraničného obchodu tak bolo pasívne v objeme 1,3 miliardy eur.

Viac o téme: Zahraničný obchodSlovenskoZáporné saldo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu