Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Úradnícka vláda je pripravená, priznáva prezidentka Čaputová: Uniknuté mená ju však pobavili

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Pred pár dňami koloval po internete zoznam mien ľudí, ktorí by mali tvoriť potenciálnu úradnícku vládu. Dokonca pod hlavičkou Kancelárie prezidenta SR! Jedno z ministerských kresiel mal obsadiť aj partner hlavy štátu Juraj Rizman. Prezidentský palác to označil za nezmysel a prezidentka hovorí, že sa na zozname dobre pobavila.

To, že úradnícka vláda je v prípade potreby pripravená, prezidentka Zuzana Čaputová netají. „Vzhľadom na to, že parlament rozhodoval (o termíne predčasných volieb, pozn. redakcie) iba pár hodín pred uplynutím ultimáta, ktoré som mu dala, tak som na túto možnosť musela byť pripravená a bola som pripravená,“ uviedla na sociálnej sieti dôvod, pre ktorý má mená prípadných ministrov v talóne.

Na uniknutom zozname však nie je podľa nej meno ani jedného človeka, ktorý by naozaj bol súčasťou úradníckeho kabinetu. „Zaznamenala som, že unikli nejaké zoznamy a kombinácie mien. Úprimne, mňa dosť pobavili. Autor netrafil ani jedno meno a funkciu“ podotkla.

Prezidentka Zuzana Čaputová o úradníckej vláde (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

To, že poslanci nakoniec termín konania predčasných parlamentných volieb odhlasovali a budú sa konať 30. septembra, však podľa hlavy štátu neznamená, že úradnícka vláda sa nemôže dostať k slovu. „Ak dočasne poverená vláda Eduarda Hegera pred konaním predčasných parlamentných volieb zásadne zlyhá v dôležitých oblastiach, som pripravená ju kedykoľvek vymenovať,“ zdôraznila opäť. Mená ľudí, ktorí by ju tvorili, však neprezradila.

V zozname, ktorý prezidentku pobavil a označila ho za nezmysel, figuruje ako predseda vlády Ivan Mikloš. Ministrom financií mal byť napríklad Ľudovít Ódor. Pravdepodobne ide o viceguvernéra NBS Ľudovíta Odóra. Ministrom vnútra by mal byť zase Spišiak, pravdepodobne je tým myslený bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak a ministrom spravodlivosti Mazák, pravdepodobne predseda Súdnej rady SR Ján Mazák. Svojho partnera Juraja Rizmana vraj chcela podľa zoznamu Čaputová vidieť  kresle šéfa rezortu životného prostredia.

Viac o téme: úradnícka vládaZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu