Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

AKTUÁLNE Na D1 pod Tatrami sa zrazili autá: Niektoré cesty sú neprejazdné

Cesta I/18 v smere od Popradu na Jánovce je uzatvorená
Cesta I/18 v smere od Popradu na Jánovce je uzatvorená (Zdroj: Facebook/ Polícia SR - Prešovský kraj)

POPRAD - Sneženie a silný vietor od piatkového (3. 2.) večera komplikujú situáciu na cestách v podtatranskom regióne. Polícia na sociálnej sieti informovala, že cesta I/18 z Popradu smerom na Janovce je uzatvorená v oboch smeroch z dôvodu nulovej viditeľnosti, silného vetra a hustého sneženia. Na diaľnici pod Tatrami sa zrazilo niekoľko áut.

archívne video Snehová kalamita v Námestove: Autá sa šmýkajú na neupravených cestách

Snehová kalamita v Námestove: Autá sa šmýkajú na neupravených cestách (Zdroj: Zregionu.sk/Simona Parížeková)

"Cesta od Kežmarku v smere do Huncoviec a ďalej do Žakoviec je taktiež neprejazdná, vzhľadom na poveternostné podmienky až do odvolania. Rovnako je uzavretá cesta z Vrbova do Huncoviec," uvádza polícia. Vodiči na sociálnej sieti upozornili aj na uzavretú cestu zo Spišského Štvrtka, okres Levoča do Hrabušíc v Spišskonovoveskom okrese.

 

⚠️ UPOZORNENIE PRE VODIČOV: NEPRIAZNIVÉ POČASIE KOMPLIKUJE DOPRAVU 🌬🌨 Od včerajšieho dňa sneží, čo značne komplikuje...

Posted by Polícia SR - Prešovský kraj on Saturday, February 4, 2023

Hlásená je zrážka ôsmich vozidiel

V diaľničných tuneloch Šibeník a Branisko je z dôvodu hustého sneženia znížená rýchlosť obojsmerne až do odvolania. Polícia tiež informovala, že na diaľnici D1 v smere od Popradu na Prešov je hlásená zrážka ôsmich vozidiel. "Na miesto sa aktuálne presúvajú záchranné zložky. Z doposiaľ získaných informácií ide o nehodu bez vážnych zranení," dodávajú policajti. 

Policajný zbor upozorňuje, že pri jazde treba brať do úvahy, že vozovka pokrytá snehom alebo ľadom má podstatne dlhšiu brzdnú dráhu. "Nechajte si preto skutočne bezpečný odstup od auta pred vami. So snehom sa spája aj nebezpečenstvo vzniku koľají, pri ich prechádzaní môžu vodiči ľahko dostať šmyk a preto sa radšej treba držať v ich stope," odporúča polícia s tým, že klzká vozovka môže zaskočiť aj v prípade prudkého brzdenia. Je bezpečnejšie jazdiť plynule a využívať brzdenie motorom, hlavne pri jazde z kopca či v zákrutách. Pri jazde do kopca  odporúča použiť snehové reťaze. 

Neodporúčame ľuďom, aby vychádzali v tomto počasí von

Prvý kalamitný stupeň aktuálne platí pre cesty v okresoch Poprad, Kežmarok aj Stará Ľubovňa. V Ždiari, okres Poprad, vyhlásili pre kalamitu mimoriadnu situáciu, tá od piatka platí aj v podtatranskom meste Svit. Vo Vysokých Tatrách, kde je silné sneženie a prudký vietor, zatiaľ situáciu podľa primátora Jozefa Štefaňáka zvládajú. "Neodporúčame ľuďom, aby vychádzali v tomto počasí vonku. Nasadili sme viacero mechanizmov, všetci sme v pohotovosti, aj krízový štáb, keby sa niečo stalo, ale musím povedať, že zatiaľ to nie je nič mimoriadne, na čo by sme neboli zvyknutí," uviedol Štefaňák.

Z dôvodu mimoriadne nepriaznivých poveternostných podmienok sú zatvorené tatranské lyžiarske strediská Tatranská Lomnica, Starý Smokovec a Štrbské Pleso. Uzatvorené zostávajú aj všetky prevádzky v týchto lokalitách. 

Viac o téme: NehodaKalamitaTatryPoprad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu