Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MIMORIADNA situácia na Slovensku: Sever krajiny zasiahla v piatok snehová kalamita! Sobota v znamení silného vetra

Snehová kalamita Zobraziť galériu (3)
Snehová kalamita (Zdroj: TASR/ Ján Krošlák)

BRATISLAVA - Severné Slovensko zasiahla v piatok snehová kalamita. Mimoriadnu situáciu vyhlásili desiatky samospráv v Žilinskom kraji i podtatranské mesto Svit. Vodiči si na viacerých úsekoch ciest postáli aj niekoľko hodín.

archívne video

Husté sneženie na dopravnom ťahu Banská Bystrica - Donovaly (Zdroj: TASR/ Ján Krošlák)

Cestári hlásili kalamitu v Žilinskom kraji aj pod Tatrami. Počasie malo miestami vplyv aj na vlakovú dopravu. 

- Pre kalamitu vyhlásili do 16.00 h mimoriadne situácie v 27 samosprávach v Žilinskom kraji. Neskôr k ním pribudli aj ďalšie. Išlo najmä o mestá a obce v okresoch Liptovský Mikuláš, Tvrdošín, Dolný Kubín, Námestovo, Čadca a Žilina. Mimoriadnu situáciu hlásili aj zo Svitu.      

- Na Orave, Liptove, Kysuciach, hornom Považí, v Turci a pod Tatrami vyhlásili cestári kalamitu. Sneženie komplikovalo dopravu aj na ďalších úsekoch ciest a na horských priechodoch na Slovensku. Kalamitný stav vyhlásilo aj mesto Považská Bystrica.

Galéria: EXTRÉMNE počasie bičuje Slovensko: Orkán Pit udrel naplno, priniesol fujavicu a vyvracia stromy! TOTO nás dnes čaká

- Polícia v Žilinskom kraji verejnosti odporučila vzhľadom na počasie necestovať, pokiaľ to nie je nevyhnutné. Vplyvom mimoriadne zlých poveternostných podmienok boli cesty a diaľnice na severe silne zasnežené. Na mnohých úsekoch hlásili policajti značné zdržanie, množstvo škodových udalostí a skrížených nákladných áut. Medzi Martinom a Ružomberkom vodiči stáli aj viac ako štyri hodiny. Skrížilo sa tam a zapadlo 15 kamiónov, cestári aj odťahová služba.

- Na Orave spadol v piatok večer na železničnú trať strom. K pádu stromu malo dôjsť medzi Medzibrodím nad Oravou a Oravským Podzámkom. Vlakový dopravca hlásil pre nepriaznivé počasie meškanie vlakov aj v iných častiach Slovenska.

Snehová kalamita
Zobraziť galériu (3)
Snehová kalamita  (Zdroj: TASR/ Ján Krošlák)

- Sekcia krízového riadenia vydala v súvislosti s intenzívnym snežením viaceré odporúčania. Napríklad, aby ľudia neblokovali odhrnuté cestné komunikácie z dôvodu prejazdu záchranných zložiek a neparkovali pod stromami a pri stavbách s malou nosnosťou či zlou statikou.

- Horská záchranná služba upozornila na veľké lavínové nebezpečenstvo (štvrtý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice),  ktoré platí vo Vysokých a Západných Tatrách. V Nízkych Tatrách a Fatrách pretrváva tretí lavínový stupeň. Pohyb vo vysokohorskom teréne a podhorí ohrozenom lavínovými svahmi sa neodporúča.

archívne video

Snehová kalamita v Námestove: Autá sa šmýkajú na neupravených cestách (Zdroj: Zregionu.sk/Simona Parížeková)

- Horskí záchranári v piatok spozorovali viacero samovoľných lavín. Objavili sa pod Kolovým štítom, v Malej Studenej doline a najväčšie v Skalnatej doline.

- Za posledných 24 hodín pripadlo najviac zrážok v Malej Fatre, Západných a Vysokých Tatrách, a to v priemere od 20 centimetrov do pol metra. Najviac sneženia predpovedali meteorológovia v piatok v Žilinskom kraji a v Tatrách. Miestami mohlo napadnúť 30 až 40, ojedinele až 50 centimetrov nového snehu.

husté sneženie
Zobraziť galériu (3)
husté sneženie  (Zdroj: Polícia SR - Prešovský kraj)


SHMÚ očakáva po výdatnom snežení veľmi silný vietor

Meteorológovia očakávajú po výdatnom snežení veľmi silný vietor a tvorbu snehových závejov a jazykov. Vo vysokých polohách môže byť mohutná víchrica až orkán. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.
      Nárazy vetra ojedinele presiahnu 90 kilometrov za hodinu. Ešte veternejšie bude na horách, kde sa očakáva víchrica až silná víchrica. Vo vysokých polohách prechodne mohutná víchrica až orkán.
      "Vietor môže za pohoriami aj "prepadávať", teda vysoká rýchlosť sa môže prechodne vyskytnúť aj v záveterných lokalitách na južných svahoch. Najmä Nízkych Tatier a Volovských vrchov," spresnil SHMÚ.

Viac o téme: SnehKalamitaSeverné Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu