Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šofranko spochybňuje a krivo obviňuje, tvrdí študentská rada a chce jej odvolanie z Rady Fondu na podporu vzdelávania

Mária Šofranko Zobraziť galériu (2)
Mária Šofranko (Zdroj: TASR – Milan Kapusta)

BRATISLAVA - Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) je pohoršená nad prístupom a zaobchádzaním so študentskými nominantmi v Rade Fondu na podporu vzdelávania zo strany nominantov ministra financií a ministra školstva. Žiadajú odvolanie poslankyne Národnej rady SR Márie Šofranko (OĽANO) z tejto rady. V stredu to počas tlačovej konferencie uviedla predsedníčka ŠRVŠ Zuzana Hozlárová.

archívne video

Predseda Študentskej rady vysokých škôl Filip Šuran: Študenti sa boja spolitizovania univerzít (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Počas výberového konania na miesto riaditeľa Fondu na podporu vzdelávania boli nominanti ŠRVŠ Martin Mlynár, Matej Šuránek a Filip Šuran podľa slov Hozlárovej vystavení neustálemu spochybňovaniu a krivo obviňovaní zo strany poslankyne. Hozlárová vyzvala vládu, aby keď jej na študentstve záleží a je jednou z jej priorít, sa tak začala aj správať.

Žiadajú, aby sa ospravedlnila

Od Šofranko žiadajú, aby sa verejne a písomne ospravedlnila a aby ju dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) ako poverený minister financií odvolal z pozície v rade. Študentská reprezentácia je ochotná aj spolupracovať na novele zákona o Fonde na podporu vzdelávania, aby sa nemohla opakovať situácia, kedy je členom rady poslanec Národnej rady SR, ktorý je zároveň nominovaný ministrom financií a nie je odborníkom na financie.

Oslovili Nadáciu zastavme korupciu

ŠRVŠ tvrdí, že jej cieľom je, aby bol vybratý čo najlepší riaditeľ Fondu na podporu vzdelávania. Preto sa zástupcovia rozhodli osloviť aj Nadáciu zastavme korupciu, aby im pomohla pri nastavovaní výberového procesu, ktorý zabráni opakovaniu takejto situácie. "Aktuálne je pred nami nové výberové konanie, sme v pripomienkovom konaní nového vnútorného predpisu, ktorým sa výberové konanie riadi," povedal predseda Rady Fondu na podporu vzdelávania, Martin Mlynár.

Martin Suchý z Nadácie Zastavme korupciu poznamenal, že nomináciu Šofranko do rady nepovažujú za šťastnú. "Pôvodný zámer zákona bol, aby ministerstvo financií nominovalo človeka, ktorý je odborník na financie a bankovníctvo, keďže fond narába s veľkým objemom financií a poskytuje pôžičky. Zároveň tam vidíme problém aj v konflikte záujmov," povedal Suchý. Odôvodil to tým, že Šofranko pôsobí v rade fondu, ktorý patrí pod ministerstvo školstva a zároveň je poslankyňou Národnej rady SR a pôsobí aj v školskom parlamentnom výbore.

Riaditeľ Fondu na podporu vzdelávania musí byť morálne čistý

Je dôležité, aby nový riaditeľ Fondu na podporu vzdelávania bol morálne čistý a odborne zdatný. Počas stredajšej tlačovej konferencie to uviedla poslankyňa Národnej rady SR a členka Rady Fondu na podporu vzdelávania Mária Šofranko (OĽANO). Zároveň poprela slová Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ), že by sa k jej zástupcom správala nevhodne. 

Svoju pozíciu v rade nevníma Šofranko ako konflikt záujmu

Svoju pozíciu v rade nevníma Šofranko ako konflikt záujmu. To, že je aj členkou školského parlamentného výboru, je podľa nej výhodou. Poznamenala, že za členku rady fondu bola vymenovaná v októbri 2022 a ponuka ju vtedy prekvapila. Poukázala aj na to, že nejde o "teplé miestečko", keďže funkčné obdobie jej končí začiatkom leta a peniaze, ktoré dostáva za činnosť v rade, dáva na charitu.

Šofranko spochybňuje a krivo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Problém Šofranko vidí v tom, že vo fonde prebieha výberové konanie na pozíciu riaditeľa. "Fond je v súčasnosti vo veľmi dobrej kondícii," skonštatovala poslankyňa. Podľa jej slov je to významná inštitúcia aj z ekonomického rozmeru. "Je pre mňa dôležité, aby sa novým riaditeľom stal kandidát, ktorý spĺňa nielen všetky požiadavky, ale zároveň aby bol odborne zdatný a mal morálny kredit," konkretizovala Šofranko. To sa podľa jej slov počas posledného výberového konania nestalo. Tvrdí, že sa v jeho priebehu dostala k niektorým informáciám a nie je presvedčená o tom, že uchádzač Roman Maroš má morálnu zdatnosť vykonávať tak zodpovednú funkciu.

Nastala patová situácia

Člen rady fondu Miroslav Habán poukázal na to, že situácia bola komplikovaná v tom, že traja členovia rady fondu menovaní ŠRVŠ chceli, aby sa novým riaditeľom Fondu na podporu vzdelávania stal práve Maroš. Zvyšní traja členovia boli proti. Podľa jeho slov "nastala patová situácia" a informovali o tom aj ministra školstva. Žiadali ho, aby čím skôr nominoval siedmeho člena rady, ktorý v rade absentoval. Habán tvrdí, že pri nevymenovaní Maroša za riaditeľa postupovali zákonne a kandidáta neodporučili na základe jeho minulosti. Osobne si ho nevie predstaviť ako riaditeľa fondu, ktorý pracuje s miliónmi eur.

Šofranko súhlasí, aby si všetci sadli za jeden stôl

Šofranko súhlasí, aby si všetci sadli za jeden stôl, či už ide o dozornú radu fondu, členov rady fondu, ale napríklad aj ľudí z ministerstva školstva a financií či Nadácie Zastavme korupciu. Chce nastaviť proces výberu riaditeľa tak, aby bol spravodlivý a čestný. Činnosť Fondu na podporu vzdelávania podľa Šofranko nie je ohrozená, keďže od 12. januára rada dočasne poverila riadením fondu jej bývalého riaditeľa Pavla Kučmáša.ŠRVŠ v stredu uviedla, že je pohoršená nad prístupom a zaobchádzaním so študentskými nominantmi v Rade Fondu na podporu vzdelávania zo strany nominantov ministra financií a ministra školstva. Žiadajú odvolanie Šofranko z tejto rady. 

Viac o téme: PodporaVzdelávanieFondŠtudentská rada vysokých škôlMária Šofranko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu