Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Jednotka Matovičovej kandidátky Šofranko v štátnom fonde: Nadácia Zastavme korupciu navrhuje jej odvolanie

Mária Šofranko Zobraziť galériu (2)
Mária Šofranko (Zdroj: TASR – Milan Kapusta)

BRATISLAVA - Na stoličku vo Fonde na podporu vzdelávania poslankyňu Máriu Šofranko nominoval jej stranícky šéf Igor Matovič, ktorý bol v tom čase ministrom financií. Keďže politici by nemali byť členmi Fondu, nadácia Zastavme korupciu navrhuje jej odvolanie. Jednotka z kandidátky OĽaNO tvrdí, že ak je to problém, pokojne odstúpi.

archívne video

Jednotka OĽaNO Mária Šofranko sa prihovorila voličom priamo z nemocnice

Členkou rady Fondu na podporu vzdelávania prideľujúcej pôžičky pre študentov či pedagógov je Šofranko od vlaňajšieho októbra, informuje portál Aktuality.sk. Stalo sa tak po novelizácii zákona o Fonde, podľa ktorej jedno miesto v ňom patrí aj rezortu financií Ako portál píše, riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková vidí problém v tom, keď sa do verejných funkcií dostávajú politici bez výberových konaní, čo je aj prípad Šofranko.  „Najmä, ak vláda sľubovala transparentné výberové konania a koniec našich ľudí, tak by sme od protikorupčného hnutia očakávali iný postup,“ uviedla Petková.

Zároveň pripomína, že "ide o potenciálny konflikt záujmov. Nakoľko pani Šofranko je členkou školského výboru parlamentu, ktorý má kontrolovať fond, kde je nominantkou.“ Nadácia si k tomu nechala vypracovať aj právnu analýzu. 

Petková je toho názoru, že poverený premiér Eduard Heger (OĽaNO), ktorý zároveň zastáva funkciu šéfa rezortu financií, by mal Šofranko z fondu odvolať. „Rozumiem tomu, že vláda nemôže robiť výberové konania na každú jednu pozíciu, ale mal by tam byť človek, ktorý nie je v konflikte záujmov, je odborníkom na danú problematiku a je nezávislý,“ je presvedčená Petková.

Riaditeľka nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková
Zobraziť galériu (2)
Riaditeľka nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková  (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Šofranko tvrdí, že nemá problém odstúpiť

Školský parlamentný výbor nekontroluje tento fond. Jeho riaditeľ len každoročne informatívne predkladá školskému parlamentnému výboru výročnú správu o činnosti fondu," tvrdí Šofranko, podľa ktorej nejde o konflikt záujmov. Naopak, myslí si, že ako človek spojený so školstvom počas celej svojej kariéry môže z pozície poslankyne fondu legislatívne pomôcť. Tvrdí však, že na tetko stoličke nie je prilepená. "Vážim si pani Petkovú aj celú Nadáciu Zastavme korupciu, robia veľmi dobrú prácu. Ak má takýto pohľad, že to nerobí dobrý obraz, môžem hneď odstúpiť,“ zareagovala.

Podľa predsedu rady Fondu Martina Mlynára bola pri novelizácii prvotnou myšlienkou, že ministertvo financií bude mať možnosť menovať jednho člena, ktorý by mal byť odborníkom na verejné financie. „Aby nám to pomohlo vo finančnom riadení fondu. V zákone je však napisané iba to, že minister menuje člena rady Fondu. Neviem, či pani Šofranko spĺňa požiadavky na odborníka na financie. Podľa zákona ale minister mohol vymenovať koho chcel,“ podotkol.

Rada Fondu nie je jednotná

Voľba nového riaditeľa Fondu, ktorá sa uskutočnila nedávno, rozdelila podľa informácií portálu členov Rady Fondu na dve skupiny. Ako informuje, Šofranko so zástupcami rezortu školstva nesúhlasia s vymenovaním víťazného uchádzača Romana Maroša. Počas výberového konania nemali vraj totiž vedomosť o tom, že v minulosti čelil totiž trestnému stíhaniu za porušenie povinnosti pri správe cudzieho majetku a napokon bol odsúdený. Zástupcovia  Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ) tvrdia, že zákon im nedáva inú možnosť, ako víťaza výberového konania vymenovať za riaditeľa. Maroš v súčasnoti vymenovaný nie je.

Ako portál upozornil, na zasadnutí Fondu sa nedávno mala odohrať nezvyčajná vec. Čerstvá členka Rady Šofranko prišla s viacerými informáciami o zástupcoch Študentskej rady vysokých škôl týkajúce sa aj splácania ich študentských pôžičiek či údajného rodinného vzťahu medzi členmi Fondu Filipom Šuranom a Matejom Šuránkom. To sa nepotvrdilo. 

Podľa niminanta ministertsva školstva v Rade Fondu advokáta Jána Luterána sa Šofranko iba snaží  zabrániť vymenovaniu riaditeľa, ktorý bol v minulosti odsúdený.

Viac o téme: Ministerstvo financiíVymenovanieMatovičŠofrankoRada Fondu na podporu vzdelávania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu