Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Čepček to už dlhšie nevydržal: Predložil ďalšiu novelu o potratoch, mimovládka zúri a Cigánikovej odkaz!

Čepček chce v parlamente opäť zakázať potraty, prináša však zopár výnimiek. Zobraziť galériu (4)
Čepček chce v parlamente opäť zakázať potraty, prináša však zopár výnimiek. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Ramon Leško)

BRATISLAVA - Pri súčasnom zložení parlamentu sme si už takpovediac zvykli na to, že pri akýchkoľvek vážnych spoločenských okolnostiach sa vždy nájde dostatok času na zákony o potratoch a novely, ktoré upravujú tento typ politiky u žien. Často sa pritom skloňujú tie isté mená predkladateľov dookola. Ani tentokrát to nebolo iné a o slovo sa uprostred veľkej energetickej a vládnej krízy prihlásil bývalý poslanec za OĽaNO Martin Čepček (nezaradený). Po jeho návrhu sa spustila ostrá kritika.

archívne video

Záborská prvýkrát viedla rokovanie zdravotníckeho výboru: Cigániková s Rašim sa bavili (Zdroj: Facebook/Jana Bittó Cigániková)

Tak, ako to už pri týchto konzervatívno-liberálnych súbojoch býva, ani téma potratov nie je iná a aj tu sa do seba automaticky pustili dva tábory.

Na ďalší pokus o zmenu legislatívy pri potratoch upozornila mimovládka

Na novelu predloženú Čepčekom ako prvá reagovala mimovládna feministická organizácia, zastrešujúca ženské práva Možnosť voľby. Mimovládke prekáža znenie návrhu, ktorý Čepček do pléna predkladá. Ten hovorí o úplnom zákaze interrupcií s niekoľkými výnimkami.

Čepček to už dlhšie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Možnosť voľby)

Čepčekove výnimky zo zákazu potratov

Po prvotnom prejdení návrhu je evidentné, že poslanec nehovorí o úplnom zákaze potratov bez možností akýchkoľvek výnimiek, no aj ďalšie zmeny v tomto spektre práv sú podľa mimovládky skôr nebezpečné, ako prospešné.

Interrupciu možno podľa návrhu zákona vykonať ak nie je možné inak zachrániť život matky, inak zabrániť trvalému poškodeniu zdravia matky či v prípade, ak je nenarodenému dieťaťu jednoznačne diagnostikované ťažké poškodenie zdravia a toto tehotenstvo nepresiahlo 24 týždňov. Časové či diagnostické obmedzenia v prípade potratov boli v minulosti predmetom návrhov zákonov aj ďalších konzervatívnych poslancov parlamentu. Tie sa však doteraz len veľmi tesne nepodarilo presadiť. Otázne je, ako by to dopadlo teraz, keďže v parlamente a v koalícii ako takej je hlboká kríza a zrejme sa dočkáme aj predčasných volieb.

Pre úplnosť ponúkame náhľad na kľúčové state návrhu zákona. 

Časť znenia Čepčekovho návrhu zákona.
Zobraziť galériu (4)
Časť znenia Čepčekovho návrhu zákona.  (Zdroj: NR SR)

Preteky so Záborskou vyhral Čepček, ironicky poukazuje na situáciu Cigániková

Poslankyňa SaS a bývalá šéfka zdravotníckeho výboru NR SR Jana Bittó Cigániková (SaS) je už v týchto sporoch priam tradičným odporcom voči konzervatívcom v parlamente a ani tentokrát nemohla nekomentovať túto situáciu. "Preteky o to, kto sa bude starať ženám do materníc, tentoraz vyhral Čepček nad Záborskou," ironicky poznamenala poslankyňa liberálov.

Čepček to už dlhšie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Janka Bittó Cigániková)

Viac o téme: ZákonPotratyPoslanec SaSAnna ZáborskáMartin ČepčekJana Bittó CigánikováMožnosť voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu