Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nové registračné poplatky: Za staršie autá si po novom priplatíte! Nové vám peniaze ušetria

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Registračný poplatok za autá sa 2023 mení. Do hry po rokoch prichádza ekologický faktor. Nový výpočet ceny registrácie schválili poslanci Národne rady (NR) SR počas decembrovej schôdze. Čím staršie a výkonnejšie auto kúpite, tým viac si priplatíte, nové autá Vám naopak peniaze pri registrácii ušetria.

Vodiči, pozor! Snehová kalamita na Orave (Zdroj: Zregionu.sk)

Ceny za registráciu vozidla budú podľa novej legislatívy závisieť od toho, aké emisné požiadavky dané auto spĺňa. Do výpočtu registračných poplatkov sa po novom zavádza pohľad na ekologickú prevádzku vozidla. To vo všeobecnosti zvýhodní nové a ekologickejšie modely áut oproti starším typom s vyšším výkonom. 

V bežnej reči to však znamená, že čím staršie a výkonnejšie vozidlo budete chcieť po novom registrovať, tým viac pri úradníckom okienku peňazí necháte. V skutočnosti však má ísť o akúsi formu motivácie vodičov ku kúpe novších a ekologickejších vozidiel. 

Nové registračné poplatky: Za
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Oproti starším modelom, pri ktorých si po novom priplatíte výrazne viac, si za registráciu nového vozidla s nižším výkonom, resp. emisiami, vaša peňaženka na registrácii výrazne prilepší. 

Tabuľka - Základná sadzba podľa výkonu
Zobraziť galériu (4)
Tabuľka - Základná sadzba podľa výkonu  (Zdroj: NRSR - Zákon č 350/1996 Z. z.)

Po novom sa základná sadzba 360€ bude násobiť koeficientom podľa emisnej normy vozidla. Pre normy Euro 5 to bude výpočtový koeficient 0,60. To znamená že poplatok za automobily v Euro 5 norme si zaplatíte len 216€ (360 x 0,6= 216). Podobné koeficienty budú mať taktiež normy: Euro 4 – 0,70 (252€); Euro 3 – 0,80 (288€).

Tabuľka - Koeficient podľa Emisnej normy
Zobraziť galériu (4)
Tabuľka - Koeficient podľa Emisnej normy  (Zdroj: NRSR - Zákon č 350/1996 Z. z.)

Oproti tomu staršie vozidlá s vyšším výkonom budú vaše peňaženky trápiť. Ak si kúpite napríklad auto s výkonom 200 kW a benzínovým motorom v emisnej norme Euro 2 (vyrobené od 1997 do 2000). Cena sa podľa tabuliek vypočíta nasledovne: 1900 eur (sadzba za výkon) x 0,90 (koeficient Euro normy 2) x 1 (benzín) = 1710 eur. Táto suma by mala vo výsledku predstavovať Váš registračný poplatok.

 

Viac o téme: AutáEmisieRegistračný poplatokAutomobilyEkológia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu