Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kauza Kuciak: Zavraždeného novinára mali Kočner so Zsuzsovou nazývať svrab! Obžalovaní to odmietajú

Obžalovaný Marian K. Zobraziť galériu (3)
Obžalovaný Marian K. (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

PEZINOK - Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje aj v piatok proces v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež v kauze prípravy vrážd prokurátorov. Oboznamuje sa komunikácia z aplikácie Threema, prítomný je aj znalec z odvetvia kriminalistickej informatiky Dušan Mikulaj.

V prípade Kuciakovej vraždy z februára 2018 súd rozhoduje o vine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd SR vrátil v máji 2021 prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú tri rozhodnutia. Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody, Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne.

Obžalovaný Marian K.
Zobraziť galériu (3)
Obžalovaný Marian K.  (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Splnomocnenec poškodených Roman Kvasnica považuje v piatok prečítanú komunikáciu medzi Marianom Kočnerom a Alenou Zsuzsovou z 9. februára 2018 za jeden z najpodstatnejších dôkazov pri dokazovaní dôvodnosti obžaloby podanej vo vzťahu k vražde Jána Kuciaka a objednávke vraždy Maroša Žilinku. "Obaja obžalovaní zavraždeného Jána Kuciaka pejoratívne nazývali slovom svrab," zdôraznil.

Obžalovaný Kočner odmietol, že by pojmom svrab nazývali zavraždeného novinára. Zároveň zdôraznil, že pod oslovením "pán z Piešťan" neoznačovali v komunikácii vtedajšieho prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Maroša Žilinku, ale človeka, "ktorý sa významným spôsobom podieľal na tom, že vyšetrovateľ Jombík odišiel z polície".

Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť podľa obžaloby na jeseň 2017

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelia obžalobe štyri osoby - Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Dušan Kracina a Darko Dragić. Tomáš Szabó bol vylúčený na samostatné konanie, súd ho uznal za vinného. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť od Kočnera podľa obžaloby na jeseň 2017. V prípade Šufliarskeho približne o rok neskôr.

Obžalovaný Darko D.
Zobraziť galériu (3)
Obžalovaný Darko D.  (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Viac o téme: VraždaKauzaJán KuciakMartina Kušnírová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu