Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ceny plynu sú známe: TOTO sú percentá, o ktoré si priplatia domácnosti! ÚRSO podáva ľuďom vysvetlenie

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Úrad pre reguláciu sieťových odvetví rozhodol o cenách za distribúciu plynu a dodávku plynu pre zraniteľných odberateľov na rok 2023. Realita je taká, že vplyvom nárastu trhových cien došlo k celkovému zvýšeniu regulovaných poplatkov za distribúciu plynu v priemere o 20 % pre všetkých odberateľov a maximálnych regulovaných koncových cien plynu pre zraniteľných odberateľov, vrátane domácností, v priemere o cca 200 %.“ To však neplatí v prípade domácností a vybraných zraniteľných odberateľov. Tí totiž vďaka krokom vlády pocítia zvýšenie priemerne „iba“ o necelých 16 %. Dôvodom je, že prijaté mimoriadne opatrenia vlády majú totiž prednosť pred cenovými rozhodnutiami úradu.

 

Archívne video: Hirman o nedohode Rady ministrov na korekčnom mechanizme pre ceny plynu

Hirman o nedohode Rady ministrov na korekčnom mechanizme pre ceny plynu (Zdroj: TASR/Jaromír Novák)

Úrad vysvetlil, že regulované poplatky za distribúciu plynu v priemere vzrástli o 20 % v porovnaní s rokom 2022. „Zatiaľ čo úroveň infraštruktúrnych nákladov na prevádzku distribučnej siete ostáva stabilná, výrazne narástli náklady na nákup zemného plynu pre účely pokrytia fyzických strát v distribučnej sieti,“ uviedli. Vysvetlili, že miera fyzických strát v distribúcii sa síce znížila v súlade s nastavenou metodikou regulácie, avšak dramatický nárast trhových cien plynu v priebehu roku 2022 mal zásadný vplyv na uvedené náklady. Dôvodom je, že prevádzkovateľ distribučnej siete nakupuje plyn na neregulovanom trhu. Výsledkom je potom stabilná úroveň poplatkov za prístup do distribučnej siete, no nárast variabilných poplatkov reflektujúcich zvýšené náklady na straty v distribúcii.

Čo sa týka regulovaných poplatkov za prepravu plynu, tie zostávajú pre domácnosti v porovnaní s rokom 2022 nezmenené.

V prípade dodávky zemného plynu pre domácnosti a iné skupiny zraniteľných odberateľov na rok 2023 vzrastie maximálna regulovaná cena v porovnaní s predošlým rokom v priemere o viac ako trojnásobok. Úrad vysvetli, že v regulovaných cenách dodávky plynu zohľadnili oprávnené náklady dodávateľov na nakúpený plyn pre svojich zraniteľných odberateľov v súlade s platnou legislatívou. Dodávatelia totiž nakupujú plyn na voľnom trhu, kde trhové ceny plynu za rozhodujúce obdobie vzrástli v priemere o viac ako 350 %.

Ceny plynu sú známe:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Zasiahla vláda

Pre situáciu ohľadne cien plynu prijala vláda v závere roka 2022 viacero mimoriadnych opatrení na zmiernenie dopadov vysokých cien energií na vybrané skupiny zraniteľných odberateľov, vrátane domácností. „Vláda SR schválila dňa 01.12.2022 uznesenie k návrhu na schválenie všeobecného hospodárskeho záujmu (VHZ) na zabezpečenie bezpečnosti, pravidelnosti, kvality a ceny dodávok plynu pre domácnosti v SR, v ktorom ukladá ministrovi hospodárstva uložiť dodávateľovi plynu, ktorý dodáva plyn v roku 2023 odberateľom plynu v domácnosti, povinnosť dodávať v priebehu kalendárneho roka 2023 plyn odberateľom plynu v domácnosti za maximálnu cenu vypočítanú v súlade s rozhodnutím o uložení povinností vo všeobecnom hospodárskom záujme,“ pripomenulo ÚRSO.

Následne bolo 15. decembra prijaté nariadenie vlády, na základe ktorého sú dotknuté regulované subjekty povinné uplatniť voči vybraným skupinám zraniteľných odberateľov stanovené cenové stropy a limity nárastu cien za dodávku plynu.

Eduard Heger
Zobraziť galériu (4)
Eduard Heger  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V súlade  stým vydal rezort hospodárstva iba deň pred Vianocami rozhodnutie vo VHZ udeľujúce dodávateľom plynu povinnosť uplatniť stanovené cenové stropy a limity nárastu cien za dodávku plynu pre domácnosti v roku 2023.

V prípade domácností a vybraných skupín zraniteľných odberateľov sú tak dodávatelia povinní uplatniť cenníky za dodávku plynu podľa uvedených mimoriadnych opatrení vlády, ktoré majú prednosť pred regulovanými cenami za dodávku plynu stanovenými úradom v cenových rozhodnutiach pre rok 2023. Ostatné regulované poplatky, ako sú tie za distribúciu a prepravu plynu, sa uplatnia na základe cenových rozhodnutí úradu a legislatívneho rámca cenovej regulácie dodávok plynu pre zraniteľných odberateľov úradu na rok 2023. Platí to aj v prípade domácností. „Na základe uvedených skutočností sa celková koncová cena zemného plynu pre domácnosti na rok 2023 zmení v priemere o necelých 16 % v porovnaní s rokom 2022,“ uviedol úrad.

Odhad dopadov na náklady domácností na zemný plyn pri typických príkladoch spotreby.
Zobraziť galériu (4)
Odhad dopadov na náklady domácností na zemný plyn pri typických príkladoch spotreby.  (Zdroj: ÚRSO)

Doplnili, že v prípade vybraných zraniteľných odberateľov plynu, ako sú napríklad zariadenia sociálnych služieb či bytové kotolne, dodávatelia uplatnia cenníky za dodávku plynu tak, aby bol medziročný nárast variabilných sadzieb a fixných platieb približne rovnaký ako u domácností. Ostatné regulované cenové položky koncovej ceny – distribúcia a preprava plynu – sa uplatnia na základe cenových rozhodnutí úradu na rok 2023. Dopady na koncovú cenu za dodávku plynu pre tieto skupiny odberateľov budú preto približne podobné ako u domácností.

„Úrad nemá kompetenciu na právne-záväzný výklad daných mimoriadnych opatrení, avšak našou snahou je prispieť k lepšej orientácii odberateľov o uplatňovaných cenách a podmienkach v regulovaných odvetviach. Odporúčame odberateľom pozorne preskúmať uvedené opatrenia vo VHZ a nariadenie Vlády SR, sledovať zverejnené cenníky za dodávku zemného plynu a dôsledne uplatňovať svoje práva u dodávateľov zemného plynu,“ dodal šéf ÚRSO Andrej Juris.

Viac o téme: CenyPlynZdražovanieDomácnostiÚRSOÚrad pre reguláciu sieťových odvetví
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu