Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Naď tvrdí, že potrebujeme vlastnú modernú protivzdušnú obranu

Jaroslav Naď
Jaroslav Naď (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Slovensko potrebuje aj vlastnú modernú protivzdušnú obranu, rozhodnutia o jej zabezpečení bude musieť urobiť ďalšia vláda. Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) to uviedol v rozhovore.

"Intenzívne komunikujeme s našimi partnermi o možnostiach akvizície nového systému protivzdušnej obrany, ale to sú mimoriadne drahé veci," skonštatoval Naď. Ako načrtol, napríklad batéria systému Patriot stojí asi jednu miliardu eur. "My máme tri a potrebovali by sme aj viac, aby sme mali celé územie pokryté," poznamenal.

Naď ubezpečil, že NATO prijíma všetky potrebné opatrenia

Podľa súčasného šéfa rezortu sa hľadá aj celoeurópske riešenie, ktoré by zabezpečilo ochranu pre veľkú časť Európy a zároveň prinieslo úsporu pre jednotlivé krajiny. Ako vysvetlil, Slovensko sa k zámeru vybudovania spoločného európskeho systému protivzdušnej obrany prihlásilo podpísaním memoranda s Nemeckom a ďalšími krajinami.

V súvislosti s vojnou na Ukrajine aj skúsenosťou Poľska s dopadom rakety Naď ubezpečil, že NATO prijíma všetky opatrenia na posilnenie protivzdušnej obrany krajín v susedstve Ukrajiny. Dve batérie systému Patriot z Nemecka majú podľa Naďa na Slovensku zostať najmenej dva roky. Zatiaľ neodchádza ani Patriot z USA. 

Pripustil aj zmeny v národnostnom zložení jednotky NATO

"Pokiaľ nepríde nejaká šialená proruská vláda, nebojím sa toho, že by systémy Patriot odchádzali. Rokujeme aj o ďalších možnostiach, aby prišli ďalšie systémy protivzdušnej obrany," naznačil. Pripustil aj zmeny v národnostnom zložení jednotky NATO na Slovensku.

O sovietske systémy protivzdušnej obrany Igla alebo Kup je podľa Naďa záujem, v súčasnosti však za ne Slovensko nemá náhradu. "Keď príde konkrétna ponuka, sme ochotní sa o tom baviť," dodal. O budúcnosti uzemnených stíhačiek MiG-29 sa ďalej rokuje.

Viac o téme: VládaObranaJaroslav Naď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu