Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

DOBRÉ SPRÁVY V energetike na tom nie sme ani zďaleka tak zle, ako sme si doteraz mohli myslieť!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Gettty Images)

BRATISLAVA – Podľa všetkých zozbieraných údajov to dnes vyzerá tak, že zimu 2022 sme zatiaľ zvládli prežiť lepšie ako sa čakalo. Ceny plynu a elektrickej energie klesajú a plynové zásobníky v EÚ sú naplnené viac ako kedykoľvek predtým. Na zostavajúce dni tohtoročnej zimy sa predpovede zdajú byť ešte o čosi lepšie. Informuje o tom portál Dáta bez pátosu.

Hirman o nedohode Rady ministrov na korekčnom mechanizme pre ceny plynu (Zdroj: TASR/Jaromír Novák)

Cena plynu ku koncu roka klesla pod 85 dolárov a plynu máme v zásobníkoch výrazne viac ako v tom istom období v predošlých rokoch. Tieto správy prináša portál Dáta bez pátosu. „Svet je ďaleko lepší ako Vám ho médiá dennodenne vykresľujú,“ tvrdia vo svojom príspevku a zdôrazňujú, že „ešte aj exekutíva EÚ je väčšinou na strane strachu a nie reálnych riešení.“

 

SEPTEMBER: už vtedy sme mali dobré správy❤️ 🔥Plyn: “Ako pripomínajú Dáta bez pátosu – aj veľké analytické domy a banky...

Posted by Dáta bez pátosu on Sunday, December 25, 2022

Dodávajú, že napriek nepriaznivým predpovediam sme mohli vďaka odborným analýzam vedieť. Že európsky kontinent plynovú krízu zvládne. Už na jeseň tohto roka tvrdili, že ak by EÚ znížila spotrebu plynu aspoň o 5%, v zásobníkoch by koncom apríla ostávalo stále až 30 miliárd m3 plynu, čo je rovnaký objem ako v apríli 2022.

Graf: Vývoj ceny zemného plynu (august- december 2022)

Vývoj ceny zemného plynu: august-december 2022
Zobraziť galériu (2)
Vývoj ceny zemného plynu: august-december 2022  (Zdroj: TRADING ECONOMICS)

Dobré správy do budúcna!

Vo svojom príspevku prichádza portál aj  s touto analýzou: „Zajtrajšie dodávky elektriny sú v EÚ v cene 40€-50€. Je to desatina ceny spred 10-20 dní v decembri. Ťahá to mesačný priemer decembrovej ceny elektriny ku 250€,“ čo znamená výrazný pokles naproti predpokladaným cenám nákupov v novembri na december. Dodávajú, že aj vďaka ich analýze zo septembra 2022 sa podarilo ušetriť, nakoľko plyn nebol nakupovaný vo forwardových cenách. 

Viac o téme: PlynElektrinaEnergetikaCeny energií
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu