Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Časť územia Slovenska môže v nedeľu potrápiť hmla: Štedrý deň bol rekordne teplý najmä na juhozápade Slovenska

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Časť územia Slovenska môže v nedeľu potrápiť hmla. Najnižší stupeň výstrahy sa týka krajného východu republiky, Žilinského kraja, väčšiny okresov Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja i niektorých okresov Banskobystrického kraja. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Výstraha je predbežne vydaná v nedeľu do 14.00 h. Ojedinele sa môže vyskytnúť hmla s dohľadnosťou od 50 do 200 metrov. "Znížená dohľadnosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity," upozornili meteorológovia.

Časť územia Slovenska môže
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

Štedrý deň bol rekordne teplý najmä na juhozápade Slovenska

Meteorológovia zaznamenali najmä na juhozápade Slovenska rekordne teplý Štedrý deň. V Hurbanove sa oteplilo na 14 stupňov Celzia. Na bratislavskom letisku bolo ešte o niečo teplejšie. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti. "Podľa operatívnych údajov boli rekordy maximálnej dennej teploty vzduchu prekonané predovšetkým na juhozápade Slovenska. Napríklad v Hurbanove sa oteplilo až na 14 stupňov Celzia, pričom doteraz platný rekord z roku 2009 mal hodnotu 13,1 stupňa Celzia," priblížili meteorológovia.

 

Rekordne teplý Štedrý deň V sobotu 24.12. sa za frontálnym systémom rozšíril od juhozápadu do našej oblasti okraj...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Sunday, December 25, 2022

Rekord bol tesne prekonaný aj na bratislavskom letisku. "Včera tam bolo až 14,1 stupňa Celzia, v roku 2014 'len' 13,9 stupňa Celzia," spresnili. Naopak, oveľa chladnejšie bolo na krajnom severovýchode Slovenska. Napríklad v obci Dlhoňa (okres Svidník) bolo len 2,5 stupňa Celzia nad nulou. Ako ďalej uviedli, v sobotu (24. 12.) sa za frontálnym systémom rozšíril od juhozápadu okraj tlakovej výše. "Nad našou oblasťou sa nachádzal teplý vzduch a čerstvé západné prúdenie, vplyvom ktorého došlo na viacerých miestach k premiešaniu vzduchu v prízemnej vrstve troposféry," dodali s tým, že na juhu Slovenska sa miestami zmenšila oblačnosť a na juhozápade absentovala súvislá snehová pokrývka.

Viac o téme: PočasieHmlaSlovenskoSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu