Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Neuveriteľných 30 rokov samostatnosti: Rozdiel medzi nami a Českom sa zmenšil, stále však máme čo doháňať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Dano Veselský, Barbora Vizváryová)

BRATISLAVA/PRAHA - Rozdiel v životnej úrovni medzi Českom a Slovenskom sa za 30 rokov od rozdelenia spoločného štátu zmenšil. Česko však naďalej zostáva ekonomicky výkonnejšou krajinou. V budúcom roku sa v Česku očakáva recesia, na Slovensku stagnácia ekonomiky.

V oboch krajinách sa tiež životná úroveň vyjadrená v hrubom domácom produkte (HDP) na obyvateľa v parite kúpnej sily priblížila priemeru Európskej únie. Podľa Eurostatu HDP dosahoval v roku 1995 na obyvateľa v Česku 77,9 percenta priemeru krajín, ktoré sú dnes v EÚ. Na Slovensku to v tom období bolo 48,9 percenta. V nasledujúcich rokoch obe krajiny hospodársky rástli, na Slovensku bol pritom rast intenzívnejší a životná úroveň sa zbližovala.

Policajná naháňačka v Česku: Vodič dupol na plyn, spôsobil dopravnú nehodu a skončil v cele (Zdroj: Facebook/Policie České republiky)

Stále sme sa nestretli

Najmenší rozdiel medzi Slovenskom a Českom bol v roku 2012. HDP na obyvateľa na Slovensku bolo 77,4 percenta a v Česku 83,8 percenta priemeru EÚ. V nasledujúcich rokoch sa však rozdiel začal znova zvyšovať, najmä vďaka rýchlejšiemu hospodárskemu rastu v Česku. Životná úroveň sa v Česku najviac priblížila priemeru EÚ v roku 2020, kedy HDP na obyvateľa dosahoval 93,4 percenta európskeho priemeru. Na Slovensku bol doterajší vrchol v roku 2015, kedy HDP na obyvateľa dosiahol 78,6 percenta.

V posledných rokoch obe krajiny voči európskemu priemeru stratili kvôli hospodárskemu oslabeniu spôsobenému pandémiou koronavírusu. V súčasnosti ekonomická prognóza Slovenska i Česka výraznú dynamiku neočakáva. Na budúci rok slovenské ministerstvo financií predpokladá rast 0,6 percenta, české ministerstvo financií očakáva recesiu s poklesom HDP o 0,2 percenta. Obe krajiny sa tiež stretávajú so schodkom štátneho rozpočtu. V Česku by mal podľa prognózy ministerstva financií budúci rok predstavovať 4,6 percenta HDP, na Slovensku 6,4 percenta HDP.

Viac o téme: EkonomikaHDPSlovensko - Česko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu