Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Rezort vnútra dáva definitívnu bodku za stanovým mestečkom v Kútoch: Pozrite sa na dôvody demontáže tohto strediska!

Utečenecký tábor v Kútoch Zobraziť galériu (3)
Utečenecký tábor v Kútoch (Zdroj: Topky/Maarty)

KÚTY – Stanové mestečko pre utečencov v Kútoch sa definitívne uzatvára. Dnes o tom informovala generálna riaditeľka Sekcie krízového riadenia Michaela Kaňová. Dôvodom má byť minimum osôb ubytovaných v tomto komplexe, čím sa stal tábor nepotrebným.

Minister vnútra Mikulec odovzdal Úradu hraničnej a cudzineckej polície 27 nových automobilov (Zdroj: TASR/ Jakub Kotian)

V tlačovej správe generálna riaditeľka uvádza že: „V utorok 20. decembra sa začali núdzovo ubytované osoby postupne odsúvať a začalo sa so sanitáciou stanov a interiérového vybavenia. Následne sa pristúpilo k odvážaniu ďalšieho technického vybavenia, tak, aby bol najneskôr do konca týždňa stanový tábor úplne demontovaný.“

K demontovaniu tábora dochádza kvôli znižujúcemu sa trendu v počte osôb s neoprávneným pobytom na území SR. Hlavným dôvodom by mal byť príchod zimného obdobia. V tomto období nelegálna migrácia prirodzene klesá práve kvôli nepriaznivému počasiu. 

Ilustračné fotografie z 10. decembra 2022 (Demontovanie polovice stanov)

Znižovanie počtu stanov v stanovom mestečku v Kútoch
Zobraziť galériu (3)
Znižovanie počtu stanov v stanovom mestečku v Kútoch  (Zdroj: Facebook/ Ministerstvo vnútra SR)

V utečeneckom tábore v Kútoch bolo pôvodne zriadených 16 vojenských stanov. Ich počet sa znižoval na polovicu už 10. decembra, o čom sa môžete dočítať aj v našom pôvodnom Článku. V stanovom tábore bolo dnes ráno (20. 12.) ubytovaných len 9 osôb, pričom v čase najväčšieho tlaku migrácie bolo v stanovom tábore ubytovaných zhruba 160 osôb. 

Nelegálni migranti nezostanú pod holým nebom

Utečenci, ktorí v tábore ešte žijú, môžu byť po jeho demontovaní ubytovaný v kamenných budovách v Rohovciach a Opatovskej Novej Vsi. „V týchto zariadeniach budú môcť prebývať maximálne 7 dní, pričom počas tohto času majú možnosť požiadať o medzinárodnú ochranu. V opačnom prípade budú nútení opustiť priestory pobytových táborov. Je zrejmé, že väčšina bude pokračovať vo svojej pôvodnej snahe dostať sa do západnej Európy. Zo strany ministerstva vnútra je to maximálna pomoc, ktorú môžeme z legislatívneho hľadiska poskytnúť,” pripomína riaditeľ Migračného úradu Ján Orlovský.

Utečenecký tábor v Kútoch
Zobraziť galériu (3)
Utečenecký tábor v Kútoch  (Zdroj: Topky/Maarty)

Ministerstvo vnútra súčasne pripomína, že policajný zbor bude pokračovať vo výkone hliadok a operatívnej činnosti v boji proti prevádzačstvu a nelegálnej migrácii. Kontroly sú podľa ich slov aktuálne vykonávané vo vlakoch a na cestných spojoch na území Slovenska, no súčasne aj v Maďarsku.  

Viac o téme: KútyUtečenciMinisterstvo vnútra SRStanové mestečko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu