Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vo verejnom záujme nie je pranierovať tých, ktorí odstraňujú nezákonnosť, tvrdí generálny prokurátor

(Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vo verejnom záujme je vecné a objektívne poukazovanie na porušovanie zákonnosti a tých, ktorí sa tohto porušenia dopustili, nie pranierovanie tých, ktorí prijali opatrenia na odstránenie takéhoto porušenia. Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka to uviedol na sociálnej sieti v reakcii na piatkové (16. 12.) vyhlásenia zástupcov Európskeho parlamentu z Monitorovacej skupiny pre demokraciu, právny štát a základné práva.

Žilinka zareagoval na časť vyhlásenia, v ktorom vedúca delegácie Sophie in 't Veldová deklarovala, že monitorovacia skupina bude v budúcnosti "pozorne sledovať všetok relevantný vývoj na Slovensku, vrátane prebiehajúcich reforiem v oblasti súdnictva, využívania právomocí generálneho prokurátora či zrušenia obvinení voči vysoko postaveným osobám".

 

K výlučne politickému vyhláseniu predsedníčky trojčlennej misie Európskeho parlamentu, že monitorovacia skupina pre...

Posted by Maroš Žilinka - generálny prokurátor SR on Saturday, December 17, 2022

Žilinka vníma tieto vyhlásenia ako výlučne politické. Na sociálnej sieti preto zdôrazňuje, že pri výkone svojej funkcie nikdy nepodľahol a nepodľahne politickým, individuálnym či čiastkovým záujmom. "Právomoci generálneho prokurátora budem naďalej vykonávať výlučne v záujme presadzovania a upevňovania zákonnosti, bez ohľadu na osobný status, zmýšľanie či postavenie osôb, ktorých sa konanie týka," vyhlásil. Monitorovacia skupina po piatkovej návšteve SR vyjadrila znepokojnenie nad nedostatkami v oblasti rovnosti práv na Slovensku, týkajúcimi sa najmä LGBTIQ+ osôb a Rómov.

Viac o téme: Generálny prokurátorNezákonnosťMaroš ŽilinkaVerejný záujem
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu