Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Veľký zvrat v prípade mníšky obvinenej z únosu: Je nevinná, konala z kresťanskej lásky!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images, Pixabay)

Košice – Východným Slovenskom v auguste 2014 rezonoval prípad mníšky, ktorá uniesla vtedy len 17-ročnú Marcelu od jej pestúnskej rodiny. Po odsúdení v roku 2019 sa mníška dovolávala spravodlivosti a tvrdila, že je nevinná. Aj keď jej začiatkom decembra zrušili rozsudok, trest si odpykala v plnej dĺžke. Ústavný súd dodáva, že boli porušené jej ústavné práva.

V roku 2014 mala mníška z kláštora mariánskych sestier v obci Drienovec prikázať vtedy len 17-ročnej Marcele, aby si počas jej týždňového pobytu v kláštore zbalila svoje veci. Údajne jej tvrdila, že pôjdu do Maďarska. Informuje denník SME. Marcela však skončila na neznámom mieste vo Francúzsku, o čom nevedeli ani jej pestúnski rodičia. 

Únos dieťatka KE 2

Mníška jej vraj chcela len pomôcť, dievča tvrdilo, že klame

Mníška vo svojej výpovedi uviedla, že Marcelu mal obťažovať jej pestúnsky otec. Údajne sa to dozvedela práve z úst maloletej Marcely, tá vraj zo strachu nechcela vypovedať na polícii. Mníška sa vyjadrila, že jej rodičov sa snažila kontaktovať: „Volala som jej matke, aby som sa s ňou o tom porozprávala, no z viacerých dohodnutých stretnutí sa ospravedlnila. Mala som pocit, že sa rozhovoru na túto tému vyhýba.“ 

Veľký zvrat v prípade
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Opačný pohľad na celú situáciu mala dotknutá dievčina. Na súde vypovedala o tom, ako opustila kláštor, ako s mníškou cestovala do Francúzka, až po bod, ako si ju vo Francúzku vyzdvihli noví pestúni. O celej akcii vraj nevedela nič. O tom, čo sa bude diať, sa údajne dozvedela až v aute po tom, čo jej v kláštore povedali, že si má zbaliť svoje veci. Mníšky jej taktiež udajte povedali, že domov sa už nevráti a že jej pestúni o všetkom vedia. 

Podľa jej slov bola vo Francúzku nútená vymýšľať si a klamať o tom, čo sa vlastne deje. „Vo Francúzsku mi pod nátlakom nadiktovali alebo dali napísať niekoľko listov. Ten najdlhší, kde sa písalo o tom, že za všetko zlé môžu moji pestúni, som dostala prepísať podľa predlohy, ktorú mi dali. Keď som im povedala, že toto nenapíšem, ich správanie sa úplne zmenilo a začala som sa ich báť," uviedla. Sestry ju už skôr mali lanáriť na vstup do rádu. Únosom ju vraj chceli odtrhnúť od rodiny, aby ňou mohli lepšie manipulovať. 

Krajský súd ju uznal vinnou, Ústavný súd si ale myslí opak

Okresný súd Košice-okolie mníšku v júni 2018 odsúdil na 36 mesiacov s podmienečným odkladom na dva roky. Pôvodne jej však hrozilo tri až osem rokov väzenia. Prokurátor žiadal vinu, tvrdil, že ak mala mníška záujem dievčaťu pomôcť, mala to urobiť zákonným spôsobom a nie zavlečením do Francúzska. Mníška sa pred súdom bránila, že záujem dieťaťa bol pre ňu viac, než možné riziká jej nezákonného postupu. Krajský súd Košice v roku 2019 rozsudok potvrdil. 

Právny tím obvinenej sa v marci 2019 proti rozsudku odvolal. Krajský súd však rozsudok potvrdil a odôvodnil to tým, že ani dobré kresťanské úmysly sa nemôžu stavať nad zákon, ktorý platí pre každého.

Budova Ústavného súdu SR v Košiciach
Zobraziť galériu (4)
Budova Ústavného súdu SR v Košiciach  (Zdroj: SITA/Marek Lukáč)

Súd sa následne v roku 2020 presunul na Najvyšší súd Slovenskej republiky, ktorý odvolanie zamietol. To obvinenú prinútilo podať sťažnosť až na Ústavný súd (ÚS) SR, kde sa sťažovala na porušenie svojho práva na súdnu ochranu, spravodlivé konanie, práva na zákonného sudcu a tiež na porušenie práva na obhajobu. 

Ústavný súd v septembri 2022 rozhodol, že súdy porušili jej práva, ktoré jej garantuje Ústava SR. Krajský súd následne dostal povinnosť súd znova otvoriť. V septembri, kedy ÚS SR rozhodol, však už skončila lehota uloženého trestu, ktorý si mníška odpykala v plnej miere. 

Mníška je nevinná!

Hovorkyňa krajského súdu Anna Pančúrová sa pre denník SME vyjadrila, že krajský súd zrušil rozsudok Okresného súdu Košice-okolie v celom rozsahu. Zuzana Mózesová bola oslobodená spod obžaloby Okresnej prokuratúry Košice-okolie, skutok, ktorý vykonala podľa opakovaného súdu nie je trestným činom. 

Veľký zvrat v prípade
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

„Súd rešpektuje rozhodnutie ÚS SR aj vzhľadom na tú skutočnosť, že ako rozhodnutie OS Košice-okolie, tak aj rozhodnutie KS Košice je zahladené. Oslobodil ju aj s prihliadnutím na to, že jej nebol preukázaný úmysel dopustiť sa trestného činu únosu, ktorý jej bol kladený za vinu. Konala v dobrom úmysle a v mene kresťanskej lásky,“  vyjadrila sa Pančurová

 

Viac o téme: SúdMníškaVýchodné SlovenskoÚnos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu