Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ak sa chystáte do Tatier, spozornite: Pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Reprofoto - Youtube.com)

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - V Nízkych, Vysokých a Západných Tatrách v polohách nad 1600 metrov nad morom a vo Veľkej Fatre v polohách nad 1200 metrov nad morom pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Malej Fatre platí v sobotu malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň. Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Hlavnými lavínovými problémami sú nový a vetrom previaty sneh, a to na severných a severovýchodných orientáciách. V strmých žľaboch a miestach s väčšou výškou snehovej pokrývky, najmä na záveternej strane hrebeňov, je možné pri veľkom dodatočnom zaťažení uvoľnenie lavíny," priblížil Buliak.

Zhodnotil, že celková výška snehovej pokrývky v pohoriach Slovenska je vzhľadom na obdobie podpriemerná. Pohybuje sa v rozmedzí od desiatich do 60 centimetrov snehu.Horské územia Slovenska zasiahne teplý front, ktorý prinesie od juhozápadu snehové zrážky a silný vietor. "Množstvo nového snehu bude v najvyšších polohách Nízkych Tatier a vo Veľkej Fatre dosahovať 20 centimetrov a vietor na hrebeňoch dosiahne v nárazoch vyše 108 kilometrov za hodinu. Sneh sa bude intenzívne premiestňovať na záveterné strany pohorí a na hrebeňoch sa očakáva vytváranie prevejov," uviedol Buliak.

Viac o téme: LavínaNebezpečenstvoTatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu