Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Daňový bonus sa zvýši na 140 eur, samosprávam sa to bude kompenzovať

Eduard Heger a Igor Matovič
Eduard Heger a Igor Matovič (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Daňový bonus sa zvýši na 140 eur mesačne, a to na prechodné obdobie dvoch rokov a na vyživované deti do 18 rokov. Samosprávam sa to bude kompenzovať zo zdrojov z dane z príjmov právnických osôb. Vyplýva to zo schválených pozmeňujúcich návrhov k novele zákona o dani z príjmov, ktorú v utorok odobrili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Na prechodné obdobie dvoch rokov sa na vyživované deti do 18 rokov zvýši daňový bonus na 140 eur mesačne na dieťa. Hovorí o tom pozmeňujúci návrh z parlamentných výborov. Zvýšenie daňového bonusu vo výške 140 eur bude možné uplatniť pri splnení podmienok za kalendárne mesiace január 2023 až december 2024.

archívne video: Premiér Eduard Heger, ministe práce MIlan Krajniak a minister financií Igor Matovič o sociálnej pomoci

Premiér Eduard Heger, ministe práce MIlan Krajniak a minister financií Igor Matovič o sociálnej pomoci (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Návrh počíta so zvýšením o 100 miliónov eur

Toto opatrenie bude mať negatívny dosah na výnos dane z príjmov fyzických osôb. Vzhľadom na to, že tento výnos je príjmom rozpočtov obcí a vyšších územných celkov (VÚC), navrhli poslanci György Gyimesi a Milan Kuriak (obaja OĽANO) v pozmeňujúcom návrhu kompenzovať dosah tohto opatrenia na samosprávu zo zdrojov z príjmov z dane z príjmov právnických osôb. Udeje sa to novelizáciou zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve.

Takto zvýšené sumy sa budú obciam a VÚC rozdeľovať a poukazovať rovnakým spôsobom ako výnos dane z príjmov fyzických osôb, teda podľa platného vzorca pre daň z príjmov fyzických osôb. Návrh počíta so zvýšením o 100 miliónov eur na rok 2023 z dôvodu zabezpečenia finančnej stabilizácie územnej samosprávy v nadväznosti na zvyšovanie cien energií.

Viac o téme: ZvýšenieSamosprávyDaňový bonus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu