Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zdražovanie na Slovensku vyvoláva úzkosť: Obavy z platenia účtov sú čoraz výraznejšie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Nárast inflácie a klesajúca kúpna sila vyvolali medzi európskymi domácnosťami vlnu "úzkosti z účtov". Tie sa snažia nájsť rovnováhu medzi svojimi príjmami a výdavkami. Vyplýva to z výsledkov prieskumu Intrum European Consumer Payment Report 2022, na ktorom sa zúčastnilo 24.011 Európanov z 24 európskych krajín, z toho 1000 Slovákov.

archívne video Ministerstvo financií k inflácii

Podľa ministerstva financií inflácia v tomto a v ďalšom roku dosiahne dvojciferné hodnoty (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ako ďalej o prieskume informovala Ľudmila Bolhová, PR a marketingová špecialistka Intrum Slovakia, 8 z 10 spotrebiteľov sa obáva vplyvu rastúcich cien potravín a energií na ich finančnú situáciu. Jeden zo štyroch respondentov prieskume sa domnieva, že v nasledujúcich 12 mesiacoch nebude mať dostatok peňazí na zaplatenie niektorého zo svojich účtov za energie. 

Inflácia nemá vplyv len na 2 % Slovákov

Rovnaký podiel respondentov tvrdí, že počas posledného roka už nejaký účet nezaplatili. Na Slovensku sú obavy z nárastu cien potravín a energií ešte výraznejšie (87 %), zatiaľ však neschopnosť uhradiť niektorý z účtov potvrdilo menší počet (19 %) respondentov ako je európsky priemer. "Iba 2 % Slovákov uvádza, že inflácia nemá na nich vplyv. Alarmujúce je, že 88 % domácností udáva negatívny dosah inflácie na ich domáce financie. Dokonca aj tí spotrebitelia, ktorých sa napríklad pandémia COVID-19 relatívne nedotkla, dnes vplyv vysokej inflácie pociťujú tiež. Je prirodzené, že po dlhých rokoch nízkej inflácie a uvoľnenej menovej politiky spôsobil prudký nárast cien a rastúce úrokové sadzby u spotrebiteľov hlboký pesimizmus, pokiaľ ide o budúcnosť," spresnil Martin Musil, výkonný riaditeľ Intrum Slovakia.

Mladší spotrebitelia podľa prieskumu pociťujú osobitný vplyv na svoj spoločenský život a na pokrytie rastúcich nákladov častejšie využívajú možnosť "kúpiť teraz/zaplatiť neskôr". Až 31 % respondentov vo veku 18 až 21 rokov potvrdilo, že takto postupujú čoraz častejšie. Rovnaká je aj situácia na Slovensku. Je to znepokojujúci trend, ktorý by v ich budúcnosti mohol viesť k vážnym problémom s dlhmi.

Respondenti očakávajú, že vysoká inflácia bude pretrvávať roky

Spomedzi spotrebiteľov, ktorí očakávajú, že v nasledujúcich 12 mesiacoch nebudú vedieť zaplatiť všetky účty, väčšina tvrdí, že ako prvé by vynechala platbu účtov za internetové nákupy (napríklad e-shopy, e-mailové objednávky). Podľa prieskumu štyria z desiatich majú v pláne požiadať o výraznejšie zvýšenie platu, aby mohli zlepšiť svoju finančnú situáciu.

"Značná väčšina respondentov očakáva, že vysoká inflácia bude pretrvávať roky. To naznačuje malú vieru v schopnosť našich vládnych predstaviteľov dostať ceny pod kontrolu. Cenové šoky budú mať prirodzene výrazný vplyv na štruktúru výdavkov spotrebiteľov, pričom sa zvýši riziko nesplácania účtov s nižšou prioritou. Zároveň musia podnikatelia počítať s tlakom na zvyšovanie miezd zo strany zamestnancov," dodal Musil.

Viac o téme: FinanciePlatenieInfláciaSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu