Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Vulgárni a leniví Slováci za počítačmi: Toto sú najpoužívanejšie heslá v IT, niektoré sú ako z tretej cenovej!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - To, že viacerí ľudia po vplyve voľného času počas covidu a home officu ešte viac zleniveli, nie je žiadnym tajomstvom. Svedčí o tom aj "prehliadka" najnovších, najpoužívanejších hesiel v kybernetickom priestore. Zamerali sme sa špeciálne na našu krajinu a dokonca sa tieto heslá rozdelili aj na mužské a ženské osadenstvo. Pôjdete z nich do kolien!

archívne video

Miro Jaroš o otcovi, post superstarovskej fóbii a vzťahu k detským pesničkám (Zdroj: hudba.sk)

Prehľad najpoužívanejších hesiel za posledné obdobie prináša portál NordPass, ktorý ich dokonca rozčlenil od tých najrizikovejších, najpoužívanejších a dokonca aj podľa pohlavia.

Vulgárni a leniví Slováci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: nordpass.com)

123456, qwerty či ko*ot, aj taká je realita

Niektorí očividne viac ako kedykoľvek inokedy podceňujú kybernetickú bezpečnosť, pretože prvenstvo si aj naďalej drží heslo 123456, ktoré je nasledované len dlhším 12345678 a tretie heslo je úplne rovnaké, len je rozšírené o jedinú číslicu - 9. Rozhodne tak nejde o žiadne prevratné heslá a heknúť by ich vedel aj menej skúsený programátor či zaúčajúci sa etický heker.

Šokujúce sú však aj ďalšie heslá, pretože si evidentne nerobia žiadne starosti s vulgarizmami či krstnými menami. Osemnáste najpoužívanejšie heslo na Slovensku je napríklad podľa tejto stránky vulgarizmus "ko*ot". Iné heslá zas vyzerajú ako "veronika; martin; password; milacik; tomasko," a iné. Ich jednoduchosť je rozhodne veľkým výkričníkom pre konkrétne kontá, ktoré sú v potenciálnom nebezpečenstve.

Rozdiel medzi mužmi a ženami

Pozoruhodné je napríklad to, že pri ďalšom filtri najpoužívanejších hesiel, ktorý sa zaoberá pohlavnými rozdielmi v "kreácii" hesiel, nie sú žiadne rozdiely na prvých dvoch miestach. Až na tom treťom je vidieť rozdiel. Kým muži preferujú šesť núl, ženy si vyberali už krstné mená. Zdrobneniny krstných mien dokonca môžu napovedať, že zrejme ide o blízkych príbuzných, synov, dcéry či starých rodičov.

Vulgárni a leniví Slováci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: nordpass.com)

V tomto kontexte rozhodne odporúčame, aby ste si heslo definovali komplikovanejšie a prípadne na striedačku kombinovali číslice s písmenami (veľkými aj malými).  

Viac o téme: HesláSlováciITNajpoužívanejšie heslá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu