Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ak vám príde takáto správa, neklikajte na ňu! Polícia varuje pred podvodom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Si to ty vo videu? alebo Pozri, kto zomrel pri tragickej nehode, myslím, že ho poznáš. Takto začínajú podvodné správy, na ktoré polícia upozorňuje. Užívatelia ich dostávajú od svojich priateľov na sociálnych sieťach. Policajti varujú, aby ste na link, teda webovú adresu, ktorú správy obsahujú, neklikali. Cieľom správ je dostať sa k osobným, napríklad prihlasovacím údajom.

archívne video Polícia upozorňuje na podvody a hoaxy

Polícia Slovenskej republiky upozorňuje na podvody a hoaxy (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Správa so šokujúcim textom obsahuje tiež link, kam by sa malo kliknúť. "Nerobte to. Ak tak spravíte, systém vás presmeruje na 'prihlasovaciu' stránku Facebooku, kam by ste mali zadať váš e-mail a heslo. Ak tak spravíte, útočníkovi, (ktorý je zo zahraničia), odovzdáte plnú kontrolu nad vaším účtom. Získa vaše prihlasovacie údaje. Okrem toho prepošle šokujúcu správu ďalším vašim priateľom, aby na podvod skočilo čo najviac z nich," priblížila polícia na sociálnej sieti.

 

⚠️ KLIKLI STE NA ŠOKUJÚCU SPRÁVU? POLÍCIA RADÍ, ČO S TÝM IHNEĎ ROBIŤ Viac o podvodoch nájdete aj našom Instagrame - https://www.instagram.com/hoaxpz/

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Sunday, November 13, 2022

Po prípadnom kliknutí na link si radšej zmeňte heslo

Po prípadnom kliknutí na link policajti odporúčajú okamžite si zmeniť heslo. "Priateľom, ktorým sa pod vašou hlavičkou odoslala správa, napíšte, že ide o podvod," radí ďalej. Na profile je podľa polície tiež dobré zverejniť informáciu o kliknutí na podvodnú adresu, aby to nespravili aj ďalší.

Polícia odporúča tiež nastaviť si dvojstupňové overovanie. "V nastaveniach na Facebooku si môžete nastaviť spôsob prihlasovania na nových zariadeniach tak, aby naň nestačilo len heslo, ale napríklad aj zadanie potvrdzujúceho kódu z SMS správy. K tej by podvodník nemal prístup - je spojená výlučne s vašim mobilom," doplnili.  

Viac o téme: Polícia Facebook Podvodné správy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu