Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

AKTUÁLNE V parlamente je rušno! Začala mimoriadna schôdza k zdravotníctvu

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Poslanci majú v posledný pracovný deň v tomto týždni v parlamente rušno. Zvolaná je totiž mimoriadna schôdza parlamentu, na ktorej sa má riešiť zlá situácia v našom zdravotníctve, ktorá vyústila až do masívneho odchodu lekárov. Za návrh jej programu hlasovalo až 110 zo 115 prítomných poslancov.

Aktualizované 12:59 Podpredseda NR SR Juraj Blanár (Smer-SD) ozrejmil, že poslanci budú pokračovať v schôdzi hlasovaním v utorok (15. 11.) o 11.00 h. Po hlasovaní a následnej polhodinovej prestávke by sa mala začať ďalšia schôdza iniciovaná Smerom-SD. Odvolávať chce na nej ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Strana mu vyčíta nezvládanie situácie s nelegálnou migráciou.

Aktualizované 12:55 Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili krátko popoludní piatkové rokovanie. Na mimoriadnej schôdzi diskutovali o situácii v zdravotníctve. Schôdzu inicioval opozičný Smer-SD. Žiada prijať uznesenie, ktorým parlament zaviaže vládu konať a dohodnúť sa s lekármi na prijateľných podmienkach. Rozprava k tejto schôdzi sa skončila. Vystúpili v nej najmä opoziční poslanci, ale aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Aktualizované 12:51 Šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš reagoval, že súčasná opozícia by sa mala pozrieť do zrkadla. Tvrdí, že za vlád Smeru-SD bol rezort zdravotníctva stredobodom záujmu finančných skupín či oligarchov blízkych strane. Pripomenul viaceré kauzy predchádzajúcich vlád.

AKTUÁLNE V parlamente je
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Aktualizované 12:45 Ľuboš Blaha (Smer-SD) reagoval, že situácia je mimoriadne vážna a ak vláda nevie nič urobiť, mala by odísť. Vyhlásil, že koalícia sa nemôže stále vyhovárať na predchádzajúce vlády. Poukázal aj na výhrady odborárov voči pripravenému memorandu. Líder Smeru-SD Robert Fico nevidí u Lengvarského vôľu a presvedčenie niečo urobiť. Apeloval na sociálny zmier medzi vládou a zdravotníkmi. Apeloval na podpísanie memoranda.

Aktualizované 12:40 Všetky body z uznesenia predloženého Smerom-SD už sú premietnuté v memorande, ktoré je pripravené. Deklaroval to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) počas mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR k situácii v zdravotníctve. Súhlasí s viacerými výhradami opozície i s tým, že situácia nie je dobrá. Pripomenul však, že požiadavky lekárov sa nenaplnili od roku 2011 a nevyhovujúca situácia sa dlhodobo neriešila. Verí v nájdenie riešenia a upokojenie situácie. Na pondelok (14. 11.) avizoval ďalšie rokovanie s Lekárskym odborovým združením (LOZ). "Plat nie je prvou podmienkou na to, aby tu lekár ostal. Ďalšie podmienky sú možnosť odborného rastu, možnosť poskytovať zdravotnú starostlivosť na Slovensku v súlade s 21. storočím," povedal Lengvarský. Pýta sa, koľko nemocníc sa za posledných 20 rokov postavilo a koľko nových postupov sa zaviedlo do praxe. "Tlak tu mal byť už dávno," vyhlásil s tým, že súčasná situácia je vyústením dlhodobého neriešenia problémov.

Minister spomenul požiadavky lekárskych odborárov z roku 2011, ktoré sa opakujú aj teraz. Kritizoval, že sa za 11 rokov vlastne v týchto otázkach nič nevykonalo. Roky tu podľa neho bol priestor na jasné definovanie financovania zdravotníctva, na kroky smerujúce k udržaniu lekárov i k stabilizácii personálu vo všetkých zdravotníckych povolaniach.

Tvrdí, že rezort zdravotníctva aktuálne urobil všetko, čo mohol a že v memorande pripravenom pre odborárov sú dohodnuté všetky požiadavky a jednotlivé dátumy ich plnenia sú v podstate rovnaké, ako v predloženom uznesení. Ak sa aj uznesenie Smeru-SD neprijme, tvrdí, že jednotlivé kroky z neho sa tak či tak budú realizovať.
     

Aktualizované 11:30 Ďalší traja poslanci sa v piatok prihlásili do diskusie k situácii v zdravotníctve na mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR. Využili možnosť prihlásiť sa ústne. Sú nimi Tomáš Taraba, Miroslav Urban (obaja nezaradení) a Marek Šefčík (OĽANO). O slovo požiadal aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

AKTUÁLNE V parlamente je
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Aktualizované 09:50 Do diskusie k situácii v zdravotníctve sa na mimoriadnej schôdzi Národnej rady (NR) SR prihlásili traja rečníci. Jeden z nich je za poslanecký klub.

Rečníci prihlásení za klub môžu podľa rokovacieho poriadku hovoriť 30 minút. Zvyšní písomne prihlásení môžu rečniť najviac 20 minút. Poslanci môžu reagovať faktickými poznámkami, pričom jedna môže trvať najviac dve minúty.

AKTUÁLNE V parlamente je
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Kedykoľvek môžu požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda NR SR. Predseda vlády a šéf parlamentu môžu rečniť bez obmedzenia, podpredsedovia parlamentu a členovia vlády najviac 20 minút. Po písomne prihlásených poslancoch sa budú môcť zákonodarcovia do diskusie prihlásiť aj ústne.

Video: Začiatok mimoriadnej schôdze k zdravotníctvu 

Začiatok mimoriadnej schôdze k zdravotníctvu (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Mimoriadnu schôdzu iniciovala strana Smer-SD pre výpovede lekárov. Poslanci v nej navrhujú prijatie uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky k riešeniu krízovej situácie v zdravotníctve. Uznesenie obsahuje konkrétne požiadavky lekárov a zdravotníckych pracovníkov aj so záväzkom pre vládu prijať spoločné memorandum, ktoré má prispieť k upokojeniu situácie. "Ľudia majú ústavné práva pokiaľ ide o zdravotnú starostlivosť," povedal šéf Smeru Robert Fico. Poukázal na množstvo podaných výpovedí lekárov.

AKTUÁLNE V parlamente je
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Upozornil, že nemocnice hlásia odklad operačných zákrokov, pretože ich nebude mať kto vykonať. Pýta sa, čo robí vláda. Ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému (nominant OĽANO) vyčíta, že hovorí o memorande s lekármi, ktoré ešte nikto nevidel, ako aj rokovania, ktoré nemajú výsledky. Podčiarkol, že vláda musí rokovať o vážnych požiadavkách lekárov.

Šéf Smeru-SD uviedol, že sa dohodli s odborármi a zdravotníckymi pracovníkmi, že preberú ich požiadavky a prenesú ich do uznesenia NR SR. Ozrejmil, že požiadavky sa netýkajú len platov lekárov a zdravotníkov či platieb poistného, ale aj systematických riešení v otázke vzdelávania. Doplnil, že v predloženom uznesení jednotlivé požiadavky pomenúvajú a kladú k nim aj termíny riešenia. "Žiadame vládu, aby urobila všetko pre podpísanie memoranda medzi zdravotníckymi pracovníkmi, lekármi, odbormi a vládou, ktoré upokojí situáciu," doplnil.

Poslanci by mali o uznesení hlasovať budúci týždeň v utorok. 

Vo štvrtok, iba deň pred schôdzou však Fico uviedol však uviedol, že  neočakáva, že poslanci schôdzu otvoria. "Realisticky očakávam, že nezahlasujú za program schôdze, lebo zdravotníctvo nechali na kolenách a nebudú to chcieť počúvať," povedal predseda Smeru-SD.

Video: Fico vyzval poslancov, aby otvorili mimoriadnu schôdzu k zdravotníctvu

Fico vyzval poslancov, aby otvorili mimoriadnu schôdzu k zdravotníctvu (Zdroj: Topky/Maarty)

Po skončení mimoriadne schôdze k situácii v zdravotníctve má nasledovať ďalšia mimoriadna schôdza iniciovaná Smerom-SD s cieľom vysloviť nedôveru ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽANO), dôvodom sú problémy s migráciou. "Myslím, že za odvolanie bude historicky najvyšší počet hlasov. Neviem, či to bude stačiť," uviedol Fico s tým, že bude záležať na postoji SaS a tých koaličných poslancov, ktorí majú na pôsobenie ministra kritický názor.

Viac o téme: PoslanciZdravotníctvoLekáriMimoriadna schôdzaRokovanie Smer-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu