Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Meteorológovia varujú! Piatkové teploty sú od rekordných hodnôt výrazne vzdialené: Očakávajte aj dážď

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Teplotné rekordy na Slovensku v piatok určite nepadnú. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) to konštatuje na sociálnej sieti s tým, že piatkové očakávané denné teploty v rozmedzí od 10 do 16 stupňov Celzia sú od plusových i mínusových rekordov, pripadajúcich na štvrtý novembrový deň, poriadne vzdialené.

Poukazujú pritom na 4. november 2018, ktorý bol na viacerých staniciach vôbec najteplejší v histórii, na krajnom východe vtedy panovali takmer letné podmienky. "Na stanici Orechová sme zaznamenali 24,2 stupňa Celzia, takmer 24 stupňov však bolo aj v Prievidzi," dodávajú meteorológovia.

Najnižšie minimá sa naopak vyskytli v rôznych rokoch.  "Napríklad v Hurbanove platí dodnes rekord z roku 1908 s hodnotou -7,5 stupňa Celzia," upozornili. Pripomenuli aj studený začiatok novembra v roku 2016, keď v Bratislave na letisku namerali -4,5 stupňa Celzia. Výrazne pod bod mrazu už môže teplota v tomto období roka klesať v horských dolinách. "V roku 1988 namerali 4. novembra v Oravskej lesnej -13,8 stupňa Celzia," dodal SHMÚ.

Meteorológovia varujú! Piatkové teploty
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

V strednej časti Slovenska výdatne zaprší

Na strednom, no čiastočne i západnom a východnom Slovensku môže od piatkového popoludnia do nedeľňajšieho (6. 11.) rána spadnúť ojedinele 50 až 60 milimetrov zrážok. Pre okresy Banskobystrického a Žilinského kraja, rovnako tak pre oblasť Spiša, Gemera, Tekova i hornej Nitry vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahu pred dažďom prvého stupňa.

Výstraha platí od 15.00 h do nedele do 8.00 h. "Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti bežné, ale môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu," upozorňujú meteorológovia.

Viac o téme: DážďTeplotyBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu