Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

AKTUÁLNE Tínedžer v škole útočil sekerou: Prípad preberá NAKA! Pokus o úkladnú vraždu

Študent útočil v škole v sekerou Zobraziť galériu (2)
Študent útočil v škole v sekerou (Zdroj: FB/Polícia SR)

NOVÁKY - Inšpiroval sa nedávnym chystaným útokom? Jeden tínedžer v Novákoch začal na začiatku vyučovania na strednej odbornej škole behať so sekerou v ruke. Jedno dievča sekol do čela.

O incidente na strednej odbornej škole v Novákoch informovala televízia Joj. Tínedžer tam mal behať po škole so sekerou v ruke a jedno dievča mal seknúť do čela. Zranený má byť aj chlapec. Po incidente zo školy ušiel a pátrala po ňom polícia. Tá nasadila aj psovodov, žiaka chytili v neďalekom poli asi 500 metrov od školy.

"Dnes na strednej škole v Novákoch došlo k útoku sekerou medzu spolužiakmi. Zranenie, ktoré poškodená osoba utrpela našťastie nie je vážne. Policajti útočníka v krátkom čase po útoku zadržali. Študenti sú v starostlivosti posttraumatického intervenčného tímu. V týchto chvíľach úzko spolupracujeme s vedením školy. Môžeme ubezpečiť verejnosť a rodičov, že polícia prijala adekvátne opatrenia a nikomu nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Momentálne na mieste vykonávame potrebné procesné úkony úkony, bližšie informácie na teraz nie je možné poskytnúť," informovala polícia.

Po incidente na Strednej odbornej škole  v Novákoch, kde útočil študent so sekerou, previezli do nemocnice dvoch zranených tínedžerov. Potvrdila to hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová.

"Môžem potvrdiť zásah záchranárov, ktorých sme vyslali na pomoc dvom zraneným tínedžerom. Ošetrili ich a transportovali do nemocnice. Vzhľadom na ich vek a citlivosť prípadu viac informácií nemôžem poskytnúť," uviedla Krčová.

Prípad prevzala NAKA

Polícia neskôr ozrejmila, že z informácií a dôkazov získaných na mieste činu bolo zistené, že v danej veci ide o podozrenie z úkladnej vraždy v štádiu pokusu na viacerých osobách. "Z uvedeného dôvodu vec preberá vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry. O veci bol bezodkladne informovaný špeciálny prokurátor. Bližšie informácie poskytneme, keď to procesná situácia dovolí," dodali policajti.

archívne video

Polícia upozorňuje na nástrahy sociálnych sietí (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

K incidentu sa vyjadril aj Vašečka

K incidentu sa vyjadril predseda Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Richard Vašečka. "S nesmierným smútkom a veľkým znepokojením som prijal správu o incidente na strednej odbornej škole v Novákoch, kde mladý muž sekerou zaútočil na študentov. Je šokujúce, že takýto ohavný čin sa odohral na pôde školy, do ktorej rodičia každý deň posielajú svoje deti s vierou, že sú v bezpečí a nič im tam nehrozí," napísal v stanovisku Vašečka.

"Pamätáme si útok mladíka spred dvoch rokov v spojenej škole vo Vrútkach, kedy utrpeli zranenia žiaci i pracovníci školy, a zástupca školy na následky zranení zomrel. Dnešný ďalší krvavý incident na strednej škole v Novákoch je jasným dôkazom toho, že musíme dôkladne riešiť bezpečnosť na školách. Na školskom výbore Národnej rady budeme v spolupráci s ministerstvom školstva hľadať riešenia, ako pristupovať k agresívnemu správaniu na školách a ako mu predchádzať. Škola má byť bezpečným miestom pre žiakov i učiteľov," dodal.

Streľba na Zámockej ulici v Bratislave

Upozorňujeme, že video nie je vhodné pre maloletých a ciltivé povahy

Streľba na Zámockej (Zdroj: Tip čitateľa)

Psychologická pomoc pre študentov aj pedagógov

Psychologickú pomoc po útoku sekerou vo štvrtok ráno v Strednej odbornej škole Nováky poskytnú odborníci okrem študentov i pedagógom. Škola sa následne s nimi dohodne na ďalšom postupe. Uviedla to riaditeľka SOŠ Katarína Piačková. Útočiť mal byť podľa nej študent prvého ročníka. Riaditeľka sa k okolnostiam útoku vyjadriť nechcela, keďže ho vyšetruje polícia. Škola s policajtmi podľa nej intenzívne spolupracuje.

"Všetkých nás to hlboko zasiahlo. Máme tu intervenčný psychologický tím, ktorý pracuje so žiakmi, o chvíľu budeme mať sedenie aj s učiteľmi," uviedla Piačková. S útočníkom sa podľa svojich slov aj osobne rozprávala, o čom, nechcela povedať. "Chlapec je žiakom prvej triedy. Javil sa ako absolútne bezproblémový, nezaznamenali sme ani náznak niečoho, čo by sme si mali všimnúť," priblížila.

Zranená študentka je mimo ohrozenia života

Jeden zo študentov prvého ročníka opísal, že počul krik, nachádzal sa však na inom mieste, na akom došlo k útoku. "Boli sme len zatvorení v triede," povedal. Útočníka študent podľa svojich slov nepoznal. Do školy si po študenta prišiel jeho otec. "Mne volal syn, nevedel som o ničom. Až dcéra mi potom povedala, že na internete sú prvé informácie. Som rád, že sa mi ohlásil a že je v poriadku," doplnil otec. Škola sa bude pri ďalšom svojom postupe podľa riaditeľky riadiť odporučením psychológov.

"Zranená žiačka je momentálne na ošetrení v bojnickej nemocnici mimo ohrozenia života. Do školy bol zavolaný podporný psychologický tím, ktorý vykonáva rozhovory so študentmi. Rovnako škola bude túto smutnú udalosť komunikovať s rodičmi študentov," dodala v stanovisku hovorkyňa zriaďovateľa školy Trenčianskeho samosprávneho kraja Lenka Kukučková.

Správu budeme aktualizovať. 

Viac o téme: ŽiakSekeraPolícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu