Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Harabin sprísnil exekútorom pravidlá účtovania odmien

Štefan Harabin
Štefan Harabin

BRATISLAVA - Ministerstvo spravodlivosti sprísnilo súdnym exekútorom pravidlá pre účtovanie odmien za svoju prácu. Od 1. mája budú môcť inkasovať iba podiel zo sumy, ktorú sa im podarí vymôcť od dlžníka. V súčasnosti si počítajú odmenu z celej vymáhanej sumy bez ohľadu na úspešnosť exekúcie.

Vyplýva to z novej vyhlášky o odmenách pre exekútorov, o ktorej rozhodol minister spravodlivosti Štefan Harabin.

"Už sa nezopakujú situácie, kedy exekútor vymáhal milión korún, predala sa vec za 200.000 Sk a celú túto sumu exekútor uplatnil ako svoju odmenu," citoval v dnešnej tlačovej správe Harabina jeho hovorca Michal Jurči. Hovorca dodal, že maximálna odmena pre exekútora aj naďalej ostane na hranici jedného milióna korún.

Reakciu Slovenskej komory exekútorov sa ČTK získať nepodarilo. Podľa novej vyhlášky sa tiež exekútorom zruší odmeňovanie na základe odpracovaných hodín a ostanú platení len za úkony. Okrem toho na 20 zo 100 korún klesne poplatok, ktorý si môže exekútor účtovať za kópiu jednej strany zo súdneho spisu.

Minister Harabin v poslednom období navrhol viaceré disciplinárne postihy pre exekútorov. Trest v podobe stotisícovej pokuty navrhol aj bývalému prezidentovi exekútorskej komory Jánovi Jonatovi za to, že údajne neodovzdal výťažky z dražieb ďalšiemu exekútorovi a peniaze neoprávnene zadržiaval na svojom účte. Inú právničku zas navrhol za závažné disciplinárne previnenia vyčiarknuť zo zoznamu súdnych exekútorov.

Ďalšie zmeny v činnosti exekútorov by mala priniesť veľká novela Exekučného poriadku, ktorú ministerstvo spravodlivosti pripravuje.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu