Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Meningitída v Košiciach: Dve deti už zomreli, o život chlapčeka bojujú lekári!

O život chlapčeka (2,5) s pneumokokovou meningitídou bojujú lekári na jednotke intenzívnej starostlivosti.
O život chlapčeka (2,5) s pneumokokovou meningitídou bojujú lekári na jednotke intenzívnej starostlivosti. (Zdroj: Nový Čas)

KOŠICE - Život chlapčeka (2,5) z Košíc visí na vlásku! S pneumokokovou meningitídou ho do Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach prijali v kritickom stave. Rovnakému zákernému ochoreniu v tejto nemocnici vlani podľahlo jedno dieťa a tohto roku už dve deti.

„Chlapček mal poruchy vedomia, vysoké teploty a podozrenie na zápal mozgových blán. Jeho stav sa prudko zhoršoval. Vzhľadom na zlyhávanie viacerých orgánov je na umelej pľúcnej ventilácii,“ povedala riaditeľka DFN Ingrid Urbančíková, ktorá má skúsenosti aj pri očkovaní rizikových detí. Vlani takto proti meningitíde zaočkovali až sto detí zo škôlky na Nešporovej ulici.

V nemocnici je to od začiatku roka už tretí vážny prípad - na pneumokokovú sepsu zomrelo dievčatko z Bardejova (3) a na meningitídu chlapček (2) z Košíc. V súčasnosti majú na infekčnom oddelení hospitalizované s meningitídou aj dievča (7) zo Spiša, ktorého zdrojom nákazy bol obojstranný zápal čeľustných dutín.

Výskyt meningitídy podľa odborníkov súvisí s poruchami imunity. Prenos choroby sa šíri kvapôčkami. Na základe vážnej situácie s ochorením ministerstvo zdravotníctva rozhodlo, že zdravotné poisťovne od apríla uhradia očkovanie proti pneumokoku deťom do dvoch rokov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu