Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

NEUVERITEĽNÝ pohľad na ceny pohonných hmôt: Liter nafty už takmer atakuje dve eurá! Motoristi zúria

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Opäť narástli. Reč je o cenách pohonných hmôt, ktoré po príjemných časoch poklesu z leta opäť stúpajú smerom nahor. Ceny nafty už pomaly atakujú 2 eurá za liter, kdežto liter benzínu stojí nateraz zhruba rovnako.

Nie je to tak dávno, čo motoristi objavili, že ceny nafty po dlhom čase prekonali hranicu 1,9 eura za liter. Stalo sa tak po tom, čo v lete ceny pohonných hmôt zázračne klesali a v prípade benzínu padli pod 1,65 eura za liter. Nafta sa držala na úrovni zhruba 1,7 eura za liter. Potom však ceny opäť rástli a donedávna sme mohli natankovať za 1,919 eura za liter nafty a 1,730 eura za liter. Tomu je však opäť koniec.

Archívne VIDEO Hegerova vláda vyhlásila zastropovanie cien energií pre firmy a podnikateľov, je však viazané na rozpočet

Hegerova vláda vyhlásila zastropovanie cien energií pre firmy a podnikateľov, je však viazané na rozpočet (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Motoristi si mohli v sobotu dopoludnia všimnúť, že liter nafty opäť narástol a už sa blíži ku hranici 1,95 eura za liter. Snáď žiadny motorista si nespomína, že by sme za naftu platili tak veľa. Aktuálne sa na čerpacej stanici Slovnaft liter dieselu predáva za 1,944 eura a na OMV za 1,949 eura. Cena za liter benzínu sa aktuálne už vyše týždňa drží na úrovni 1,73 eura. 

NEUVERITEĽNÝ pohľad na ceny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk)
NEUVERITEĽNÝ pohľad na ceny
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk)

Viaceré dôvody rastu

Dôvodov, prečo aktuálne je cena nafty vyššia, ako benzínu, kým donedávna sme boli zvyknutí na opak, je podľa analytikov viac. Najhlavnejší je však nedostatok tejto pohonnej hmoty. Ako dodali, máme sa pripraviť na to, že rovnaký trend bude pokračovať aj v najbližšom období. 

"Pôjde o reakciu na fakt, že sa ceny ropy na komoditných trhoch odrazili zo septembrového deväťmesačného dna o viac, ako 10 percent. Stojí za tým rozhodnutie kartelu OPEC+ o znížení limitu ťažby o dva milióny barelov od novembra, blížiaci sa začiatok embarga na dovoz ruskej ropy a spracovaných ropných produktov (najmä nafty) po mori do EÚ, ako aj snaha o zastropovanie cien ruskej ropy, čo v konečnom dôsledku pri obmedzení ponuky bude tlačiť jej ceny nahor. Navyše, obchodníci kalkulujú aj s tým, že masívne rozpúšťanie amerických strategických ropných rezerv by sa mohlo výrazne spomaliť či dokonca ukončiť," vysvetlil pred časom analytik J&T banky Stanislav Pánis pre Topky.sk.

"Dopyt po nafte respektíve ľahkých vykurovacích olejoch zvyšuje blížiaca sa zima ako aj fakt, že mnohé výrobné podniky, ak je to technologicky možné, nahrádzajú drahý plyn práve týmito palivami," uzavrel Pánis. 

Viac o téme: Pohonné hmotyCena benzínuStanislav PánisCena naftyCeny pohonných hmôt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu