Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KAUZA DOBYTKÁR Kvietikov advokát sa obul do prokurátora: Kritizuje spresnenie obžaloby!

Na snímke obvinený finančník Martin Kvietik prichádza na verejné zasadnutie vo veci väzobného stíhania na Najvyšší súd SR v Bratislave.
Na snímke obvinený finančník Martin Kvietik prichádza na verejné zasadnutie vo veci väzobného stíhania na Najvyšší súd SR v Bratislave. (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Obhajca obžalovaného Martina Kvietika informoval o tom, že prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry po skončení hlavného pojednávania v kauze Dobytkár v utorok (25. októbra) odovzdal senátu Špecializovaného trestného súdu a obhajcom „spresnenie” obžaloby.

Podľa obhajcu pojem "spresnenie" obžaloby nie je v trestnom poriadku upravený a takýto procesný inštitút trestnoprávne predpisy ani nepoznajú. Preto je podľa neho postup prokurátora v rozpore s ústavou. Tá umožňuje štátnym orgánom len také postupy, ktoré povoľuje zákon, píšu webnoviny.sk

Robert Kaliňák požiadal o odročenie pojednávania v kauze Dobytkár (Zdroj: TASR/ Ján Krošlák)

„Ide o bezprecedentný postup prokurátora, ktorým priznáva zjavnú skutkovú a právnu neudržateľnosť narýchlo spísanej, nezrozumiteľne a nelogicky formulovanej obžaloby spred viac ako roka,“ skonštatoval Ivan. Dodal, že v "spresnení" prokurátor mení a upravuje obžalobu aj vo vzťahu k Martinovi Kvietikovi. Podľa neho je to preto, že pôvodnú obžalobu objektívne dôkazy nepotvrdzovali už ani z prípravného konania. „Týmto mám zato, že ide o neodborný a zároveň neúčinný pokus napraviť vážne chyby obžaloby,“ povedal Ivan.

V kauze Dobytkár podal Úrad špeciálnej prokuratúry obžalobu v auguste minulého roka na osem fyzických a päť právnických osôb.Medzi obžalovanými v prípade korupcie spojenej s Pôdohospodárskou platobnou agentúrou (PPA) figuruje medi inými napríklad spomínaný finančník Martin Kvietik, nitriansky podnikateľ Norbert Bödör, bývalý generálny riaditeľ PPA Juraj Kožuch, ale aj veterinár Ľubomír Kropil.

Obžaloba obsahuje skutky týkajúce sa korupčných trestných činov a obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Počas aktuálneho súdneho procesu sa čiastočne priznal k spáchaniu trestných činov nepriamej korupcie - podplácania obžalovaný veterinár Ľubomír Kropil. Odmietol však vinu z trestných činov prijímania úplatku a legalizácie príjmov z trestnej činnosti.    Naopak vinu zo všetkých skutkov priznal obžalovaný bývalý hlavný radca regionálneho úradu PPA vo Zvolene Viktor Miklas. Ostatní obžalovaní akúkoľvek vinu odmietajú.

Viac o téme: ProkurátorObžalobaMartin KvietikKauza Dobytkár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu