Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kauza Dobytkár pokračuje: Na súde dnes vypovedal vodič obžalovaného Ľubomíra Kropilu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

BANSKÁ BYSTRICA – Výsluchom vodiča obžalovaného Ľubomíra Kropila pokračuje v utorok na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) hlavné pojednávanie v korupčnej kauze Dobytkár, ktorá sa týka rozsiahlej trestnej činnosti v Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA). Obžalobe z pokračovacieho zločinu prijímania úplatku a z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti čelí osem osôb, medzi nimi aj nitriansky podnikateľ Norbert Bodor a finančník Martin Kvietik.

Svedok vypovedal, že Ľubomíra Kropila., ktorý vybavoval projekty v PPA, pozná vyše 30 rokov. Bol u neho v pracovnom pomere, potom sa stal jeho spoločníkom vo firme a neskôr vodičom. Vie, že obžalovaný sa zaoberal sprostredkovaním obchodu, vozil ho na rokovania, ale nezúčastňoval sa na nich, ani sa o to nezaujímal.

VIDEO ŠTS pojednávanie v kauze Dobytkár zrušil, Ľubomír P. ochorel na COVID-19

ŠTS pojednávanie v kauze Dobytkár zrušil, Ľubomír P. ochorel na COVID-19 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

"Sprostredkoval kontakty medzi záujemcom a ministerstvom. Väčšinou to bolo ministerstvo pôdohospodárstva. Záujemca prišiel do firmy, mal nejaké požiadavky, čo chce sprostredkovať, a pokiaľ Ľubomír Kropil mal možnosti, prisľúbil mu pomoc, ak nie, odmietol. Tie osoby mali záujem o stroje, techniku a iné agroprodukty. Mená klientov si nepamätám, bolo ich veľa," vypovedal svedok.

Ľubomír Kropil na otázky prokurátora a obhajcov odmietol vtedy reagovať pre zlý zdravotný stav

Ľubomír Kropil, ktorý sa na pojednávaní nezúčastňuje, ale dal súhlas na konanie v jeho neprítomnosti, vypovedal ešte vlani v júni. Nevyužil ani jednu z možností vyhlásenia o vine či nevine. Tvrdí, že nelegalizoval žiadne finančné prostriedky z trestnej činnosti, úplatky neprijal. Priznal len nepriamu korupciu, respektíve podplácanie za schválené dotácie. Na otázky prokurátora a obhajcov odmietol vtedy reagovať pre zlý zdravotný stav.

ŠTS otvoril proces v kauze Dobytkár
Zobraziť galériu (2)
ŠTS otvoril proces v kauze Dobytkár  (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

U obhajcov obžalovaných stále pretrvávajú nejasnosti

U obhajcov obžalovaných stále pretrvávajú nejasnosti vo veci "spresnenia" obžaloby, k čomu došlo zo strany prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry vlani v októbri. Podľa niektorých advokátov ide o "novú" obžalobu, zmenila sa osoba, ktorá odovzdávala úplatok, aj suma. Prokurátor im zatiaľ nevysvetlil rozpor medzi jeho spresňujúcim stanoviskom a pôvodnou obžalobou. V skupine obžalovaných sú okrem Ľubomíra Kropila, Norberta Bodora a Martina Kvietika aj exšéfovia PPA Juraj K. a Ľubomír P., podnikateľ Peter K., právnik Milan K. a Viktor M., ktorý ako jediný vinu priznal.

Viac o téme: PokračovanieVýpovedeKauza DobytkárVodič obžalovaného
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu