Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

104. výročie vzniku ČSR: Garantovala široké práva a slobodu všetkým občanom, tvrdí premiér

Eduard Heger Zobraziť galériu (2)
Eduard Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Československá republika (ČSR) bola štátom, ktorý garantoval široké práva a slobodu všetkým občanom, ako aj volebné právo pre ženy. Pri príležitosti 104. výročia vzniku spoločného československého štátu to povedal premiér Eduard Heger (OĽANO). V piatok ráno položil veniec k Pamätníku československej štátnosti na bratislavskom Námestí T. G. Masaryka.

Podľa premiéra si pripomíname vznik Československej republiky právom a veľmi radi. "Jej zakladatelia Štefánik, Masaryk a Beneš dokázali po rozpade rakúsko-uhorskej monarchie vybudovať silný demokratický štát. Štát s ústavou, ktorá garantovala široké práva a slobodu všetkým občanom. Štát, ktorý zaviedol všeobecné volebné právo aj pre ženy. Štát, v ktorom došlo k rozmachu slovenského jazyka, kultúry a vzdelávania," skonštatoval Heger.

Predseda vlády vyzdvihol vzájomné vzťahy s Českou republikou. "Naše vzájomné vzťahy sú naozaj bratské, sú unikátne, výnimočné a dovolím si povedať, každým rokom silnejšie," skonštatoval. Český veľvyslanec na Slovensku Tomáš Tuhý sa poďakoval premiérovi, že sa každoročne zúčastňuje na spomienke na vznik spoločného štátu. Je rád, že sa podaril vznik Námestia T. G. Masaryka. "Aj táto ťažká doba, ktorú zažívame, vidíme, čo sa deje za hranicami Slovenska, len upevňuje vzťahy medzi Čechmi a Slovákmi," zdôraznil. Pripomenul, že sa blíži 30. výročie rozdelenia štátu. "Ale my sme pomyselne stále spolu. To je silný dôkaz, aby sme v Európe mali silné slovo," dodal.

Od vzniku prvej ČSR uplynulo 104 rokov. Národný výbor československý v Prahe prijal 28. októbra 1918 zákon o utvorení samostatnej ČSR, vyhlásil jej vznik a prevzal štátnu moc. Následne sa v Turčianskom sv. Martine 30. októbra konalo verejné zhromaždenie, na ktorom bola prijatá deklarácia, v ktorej sa Slováci jasne prihlásili k spoločnému štátu s Čechmi.

Vytvorenie Československa znamenalo civilizačný rozmach Čechov a Slovákov

Vytvorenie spoločného štátu - Československa v roku 1918 znamenalo civilizačný rozmach Čechov a Slovákov. Zaradili sme sa tak medzi demokratické krajiny a prihlásili sa k účasti na modernom medzinárodnom poriadku. Pri príležitosti 104. výročia vzniku samostatnej Československej republiky to uviedol minister zahraničných vecí Rastislav Káčer.

104. výročie vzniku ČSR:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel )

Spoločný štát mal podľa Káčera pokrokovú ústavu, jednu z najvyspelejších ekonomík a patril medzi prvé krajiny sveta, kde mali ženy hlasovacie právo. "Existencia Československa dokazuje, že naša história a emancipačné snahy stavajú na hodnotách založených na princípoch demokracie. Už v tom období nimi boli rovnosť pred zákonom, práva príslušníkov menšín či sloboda slova, svedomia, vyznania a zhromažďovania," povedal Káčer. Dodal, že tieto hodnoty treba udržiavať tak, ako to robili naši predkovia v spoločnom štáte.

Po roku 1989 dostalo Slovensko možnosť v tejto ceste pokračovať a nadviazať na demokratickú tradíciu. "Vstupom do Európskej únie a Severoatlantickej aliancie navyše Slovensko pokračuje v napĺňaní historického odkazu – chceme patriť medzi vyspelé a slobodné krajiny, ktoré stoja na opačnej strane ako agresívne a autoritárske režimy," poznamenal šéf diplomacie.

Pripomína, že pri vzniku prvej republiky zohrala úlohu pomoc a podpora USA, Veľkej Británie, Francúzska a ďalších partnerov a zahraničných spojencov. Dôležitým bol aj domáci a zahraničný odboj. Vznikom Československa sa podľa Káčera vytvorili predpoklady na slobodný rozvoj národného povedomia, jazyka, budovanie štátnosti a samostatnej Slovenskej republiky.

Viac o téme: VýročieČSREduard HegerRastilav Káčer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu