Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Organizácie na podporu práv LGBTI+ sa obrátili na vládu a parlament: Sformulovali 5 opatrení! TOTO chcú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Bojujú ďalej. Parlament minulý týždeň zmietol zo stola návrh SaS o partnerskom spolužití. Stalo sa tak iba pár dní potom, ako boli na Zámockej ulici v Bratislave zastrelení dvaja členovia queer komunity. Organizácie na podporu práv LGBTI+ ľudí sa však napriek tomuto postoju väčšiny zákonodarcov rozhodli na nich obrátiť s jasne sformulovanými požiadavkami.

Novovzniknutá iniciatíva „Ide nám o život“ chce vládu a parlament vyzvať, aby vytvorili bezpečné prostredie pre život LGBTI+ ľudí, ich rodín a detí, a zároveň ich zrovnoprávnili s celou spoločnosťou. Súčasťou výzvy je tiež súbor požiadaviek na zlepšenie situácie LGBTI+ ľudí.

Video: Pochod za odsúdenie nenávisti voči LGBTI komunite 

Pochod za odsúdenie nenávisti voči LGBTI komunite IV. (Zdroj: Ramon Leško)

“12. októbra vrah chladnokrvne popravil dvoch mojich blízkych a postrelil moju kamarátku. ´Previnili´ sa len tým, že sa narodili ako LGBTI+ ľudia a že sedeli vonku na lavičke v centre hlavného mesta krajiny EÚ v 21. storočí. Roky sme ako aktivisti pred tým varovali, robili sme všetko možné, čo je v našich silách, aby sme sa nedostali až do tohto bodu. Bolo nás však málo a nedokázali sme čeliť systematickej snahe veľkej časti spoločnosti, ktorá nás chce vymazať z verejného priestoru,” hovorí Roman Samotný, majiteľ podniku Tepláreň a hovorca iniciatívy Ide nám o život.

Organizácie na podporu práv
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

Iniciatíva poukazuje na to, že hoci parlament minulý týždeň väčšinou hlasov prijali uznesenie o odsúdení teroristického útoku a nenávisti voči LGBTI+ ľuďom a aj židovskej menšine, v samotnom hlasovaní už nevyužili šancu zlepšiť životnú situáciu párov rovnakého pohlavia prijatím zákona o partnerskom spolužití. Vzápätí sa však Vláda SR zaviazala priniesť vlastný návrh zákona o pomoci LGBTI+ komunite, a tak ich iniciatíva Ide nám o život vyzýva na spoluprácu pri príprave účinných riešení.

“Vítame, že väčšina našej politickej scény jasne odmietla tento teroristický čin. Deklarácie spoluúčasti a odsudzovanie nenávisti voči LGBTI+ ľuďom, ich rodinám a deťom, sú však len prázdne slová, ak nebudú naplnené konkrétnymi činmi,” hovorí Martin Macko z Iniciatívy Inakosť. Svoje požiadavky zaslali organizátori predsedovi vlády, ktorého požiadali o stretnutie a spoluprácu na tvorbe nových legislatívnych návrhov.

Politikom navrhli päť opatrení

Požiadavky iniciatívy sa zameriavajú na konkrétne kroky, ktoré pomôžu zlepšiť život LGBTI+ ľuďom, ich rodinám a deťom a zjednodušia ich situáciu v rôznych oblastiach, od zdravotnej starostlivosti po postihovanie šírenia nenávisti na internete.

1. prijatie zákona o životnom partnerstve, vrátane možnosti osvojenia dieťaťa jedného z partnerov druhým partnerom

2. zabezpečenie dôstojnej medicínskej tranzície pre transrodových ľudí bez vynútených sterilizácií a iných nevyžiadaných lekárskych zákrokov;

3. vymedzenie sa voči šíreniu nenávisti zo strany politikov a zavedenie disciplinárnej zodpovednosti za takéto výroky v parlamente;

4. konkrétne kroky na zefektívnenie činnosti orgánov činných v trestnom konaní pri stíhaní trestných činov z nenávisti a predchádzaní takýmto trestným činom;

5. systematická podpora vytvárania bezpečných priestorov a podporných služieb (školy a vzdelávacie inštitúcie, komunitné centrum v Bratislave a podpora služieb na celom Slovensku).

Ľudia prišli zapáliť sviečku na Zámockú ulicu v Bratislave a dať posledné zbohom Jurajovi a Matúšovi.
Zobraziť galériu (3)
Ľudia prišli zapáliť sviečku na Zámockú ulicu v Bratislave a dať posledné zbohom Jurajovi a Matúšovi.  (Zdroj: Ramon Leško)

Denne čelia mnohým problémom

“Transrodoví ľudia na Slovensku denne čelia ostrakizácii, snahám o úplné vymazávanie zo spoločnosti a naše volania po náprave sú prehliadané,” tvrdí Zara Kromková z komunitného centra Prizma. “V poradniach sa denne stretávame s problémami transrodových ľudí, ktorými sú mimoriadne slabá dostupnosť zdravotnej starostlivosti spojenej s tranzíciou, neexistujúca možnosť tranzície pre ľudí pod 18 rokov, diskriminačné jednanie na trhu práce, šikana na školách či rôzne formy nenávistných prejavov vo verejných priestoroch a na sociálnych sieťach,” dodáva.

Do iniciatívy sa zapojilo vyše 50 slovenských organizácií a občianskych združení. Spojili sa v nej LGBTI+ organizácie, organizácie venujúce sa ochrane ľudských práv a menšín, právnemu štátu, kultúre či ochrane životného prostredia.

Zároveň tiež pozývajú verejnosť na spomienkové stretnutie za zavraždených Matúša Horvátha a Juraja Vankuliča, spoločne s ich blízkymi, ktoré sa uskutoční vo štvrtok 27. 10. 2022 o 17:00 na Námestí SNP v Bratislave.

Viac o téme: NávrhyOpatreniaVládaParlamentOrganizácie na podporu práv LGBTIIde nám o život
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu