Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Rektori sa stretli s premiérom Eduardom Hegerom i Jánom Horeckým, diskutovali o požiadavkách

Eduard Heger
Eduard Heger (Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Zástupcovia Slovenskej rektorskej konferencie (SRK) sa v piatok (14. 10.) popoludní stretli prvýkrát s novým ministrom školstva, vedy, výskumu a športu SR Jánom Horeckým. Na stretnutí bol prítomný aj predseda vlády Eduard Heger (OĽANO). Informuje o tom SRK na svojom webe.

Témou spoločného stretnutia boli najmä požiadavky akademickej obce, ktoré boli vyjadrené vo vyhlásení ešte 13. septembra. SRK v nich žiada vládu, aby zvrátila negatívny vývoj financovania vysokých škôl a aby sa financovanie dostalo minimálne na úroveň roka 2020. Požaduje tiež, aby dofinancovala výpadky v národných a európskych projektoch tak, ako sa to deje v okolitých krajinách.

Prebehla dlhá diskusia

Zároveň víta uvoľnenie takmer 17 miliónov eur pre verejné vysoké školy, ktoré majú slúžiť na kompenzáciu výpadkov spôsobených energetickou krízou. "Ak nedôjde k naplneniu týchto požiadaviek, vysoké školy od 17. novembra zatvoria svoje brány a prestanú plniť svoje poslanie," uviedla SRK ešte v septembri vo svojom vyhlásení. "Na stretnutí na vysokej úrovni prebehla dlhá diskusia o každej požiadavke akadémie a o ďalšom vývoji v sektore," uviedli na webe rektorskej konferencie. O výsledkoch stretnutia budú čoskoro informovať členov SRK, ale aj verejnosť.

Viac o téme: Vysoké školyCeny energiíSRKEduar HegerJán Horecký
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu