Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nejsť voliť je rezignáciou na základné demokratické právo, tvrdí politologička z Univerzity Komenského

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Nevyužiť svoj hlas v spojených regionálnych voľbách je výrazom odcudzenia a rezignácie na základné demokratické právo. Občania zvyčajne dobre poznajú svojich miestnych politikov. Pokiaľ im záleží na rozvoji ich samosprávy, mali by ísť 29. októbra voliť. Myslí si to politologička z Univerzity Komenského v Bratislave Darina Malová. Tieto voľby sú podľa nej príležitosťou pre nezávislých kandidátov a ukazujú, že parlamentné strany sú od občanov vzdialené.

"V mieste, kde žijeme, je nám zvyčajne politika najbližšie. Slovensko je krajina malých miest a obcí, predpokladám, že väčšina občanov stretla a dobre pozná miestnych a možno aj regionálnych politikov," povedala Malová. Pripomenula, že najmä počas pandémie práve títo politici organizovali testovanie a očkovanie. "Mnohí z nich sa doteraz nedočkali ani uznania a len veľmi pomaly sa refundovali náklady," skonštatovala.

ARCHÍVNE VIDEO Voľby do orgánov samosprávy obcí a do samosprávnych krajov sa budú konať 29. októbra, oznámil Kollár

Voľby do orgánov samosprávy obcí a do orgánov samosprávnych krajov sa budú konať 29. októbra, oznámil Kollár. (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Voliť by mali ísť všetci tí, ktorým záleží na rozvoji miesta, či už je to malá obec alebo väčšie mesto. "Lokálna politika určuje vzdelávanie detí, sociálnu starostlivosť o dôchodcov, dostupnosť ihrísk a športovísk či dostatok miest na parkovanie," skonštatovala. Voľby môžu podľa nej ukázať, že mnohí komunálni a regionálni politici majú lepší postoj k veciam verejným, ako to v súčasnosti vidíme v parlamente a vo vláde.

Veľká slabina demokracie na Slovensku

Politologička pripomenula, že práve lokálne a regionálne voľby umožňujú vstup do politiky aj nezávislým kandidátom, teda aj tým, ktorí nie sú v politických stranách na rozdiel od parlamentných volieb. "Práve táto skupina má zvyčajne aj najviac zvolených starostov, primátorov a poslancov. Potvrdzuje to, že parlamentné politické strany sú veľmi vzdialené od občanov a ich každodenných starostí," povedala politologička s tým, že ide o veľkú slabinu demokracie na Slovensku.

ARCHÍVNE VIDEO Jesenné voľby budú zrejme skôr! Voliť budú môcť aj ľudia v COVID karanténe

Jesenné voľby budú zrejme skôr! Voliť budú môcť aj ľudia v COVID karanténe (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Nielen, že strany nemajú členov, miestne organizácie, ale ani odborníkov, ktorých by mohli nominovať do vysokých verejných postov. Pritom lokálna a regionálna politika často disponuje schopnými politikmi a tiež sa ukazuje, že títo lídri sú schopní komunikovať s občanmi a tiež s opozíciou," skonštatovala.

Nejsť voliť je rezignáciou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Politologička predpokladá že voľby zvýraznia nespokojnosť

Malová predpokladá, že voľby zvýraznia nespokojnosť a frustráciu občanov s celonárodnou, parlamentnou a vládnou politikou. "Žiaľ, môže sa to prejaviť v nižšej účasti na voľbách, čo sa ešte komplikuje aj ich načasovaním, keďže občania môžu dať prednosť výletom alebo rodinným návštevám, prípadne si uctiť pamiatku príbuzných a blízkych," uviedla.

Spojené voľby sa budú 29. októbra. Voliči môžu hlasovať len v mieste svojho trvalého bydliska. V jeden deň si budeme vyberať starostov, respektíve primátorov, poslancov zastupiteľstiev, ako aj predsedov krajov a poslancov krajských zastupiteľstiev.

Viac o téme: VoľbyRezignáciaUniverzita Komenského v BratislaveDarina Malová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu