Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Obrovský podvod! Podvodným konaním mal 47-ročný muž spôsobiť škodu viac ako milión eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettytimages.com)

TRENČÍN - Trest odňatia slobody až na 15 rokov hrozí 47-ročnému konateľovi obchodnej spoločnosti z Trenčianskeho kraja, ktorý mal podvodom spôsobiť viacerým ľuďom škodu vo výške viac ako milión eur. Muža, ako i firmu, policajný vyšetrovateľ z Trenčína obvinil z obzvlášť závažného zločinu podvodu a prečinu sprenevery. Informovala o tom trenčianska krajská policajná hovorkyňa Katarína Kuzmová.

"Obvinený ako konateľ obvinenej obchodnej spoločnosti v úmysle obohatiť sa ponúkal možnosť nákupu nehnuteľností v dobrovoľných dražbách poškodenému. Poškodený mal vložiť finančné prostriedky v rôznych výškach na zaplatenie rezervačného poplatku na kúpu nehnuteľností," uviedla Kuzmová. Konateľ mal podľa nej poškodenému prisľúbiť, že ak nedôjde k uzatvoreniu kúpnych zmlúv alebo zmlúv o budúcich kúpnych zmluvách, vráti mu uložené vklady aj spolu s províziami vo výške 10.000 eur až 20.000 eur.

Predaj nehnuteľností

"Vykonaným vyšetrovaním však bolo doposiaľ dostatočne preukázané, že obvinený už pri podpise zmlúv ohľadne rezervačného poplatku vedel, že nebude schopný zmluvné podmienky dodržať, kúpu nehnuteľností nezrealizuje a zložené rezervačné platby nevráti, ako ani dohodnuté provízie. Týmto konaním spôsobil poškodenému škodu vo výške 330.000 eur," doplnila. Polícia zistila, že obvinený konajúci v mene obvinenej právnickej osoby uzatvoril dohodu s majiteľom obchodnej spoločnosti z Prievidze s tým, že bude za dohodnutú províziu sprostredkovávať predaj nehnuteľností.

Na rozhodnutie súdu si počká vo väzbe

"Obvinený však uzatvoril viaceré kúpne zmluvy s úmyslom ponechať si finančné prostriedky získané z predaja nehnuteľností. Bez vedomia vlastníka nehnuteľností mal zmeniť bankový účet, na ktorý mali byť hradené kupujúcimi kúpne ceny nehnuteľností," ozrejmila Kuzmová. Vzhľadom na to, že konateľ podľa nej nemal vyhovujúce splnomocnenie na predaj nehnuteľností, nedošlo na katastri nehnuteľností ani k prepisu vlastníckych práv na kupujúcich, od ktorých vylákal kúpnu cenu.

Podvodu sa mal dopustiť obvinený aj na mužovi zo Žabokriek nad Nitrou

"Podvodným konaním získané finančné prostriedky oklamaným kupujúcim nevrátil, pričom ich mal použiť na vlastnú potrebu. Celkovo mal vylákať od kupujúcich sumu vo výške 261.000 eur," priblížila. Podvodu sa mal dopustiť obvinený aj na mužovi zo Žabokriek nad Nitrou, ktorému ponúkol možnosť investovať do nákupu nehnuteľností. Poškodenému mal spôsobiť škodu vo výške 230.000 eur.

"Okrem týchto skutkov sa obvinený ako konateľ dopustil aj ďalších konaní, kde podvodným konaním vylákal od poškodených nemalé peňažné čiastky. Celkovo bola doposiaľ zistená spôsobená škoda poškodeným vo výške najmenej 1.058.000 eur," dodala Kuzmová. Muž si na rozhodnutie súdu počká vo väzbe, v prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na 10 až 15 rokov.

Viac o téme: ŠkodaNehnuteľnostiPolícia TrenčínPodvod a sprenevera
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu