Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Premiér sa stretol s maďarskou prezidentkou: Odsúdili anexiu ukrajinských oblastí

Eduard Heger
Eduard Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Premiér Eduard Heger (OĽANO) sa v piatok stretol s maďarskou prezidentkou Katalin Novákovou, ktorá pricestovala na oficiálnu návštevu Slovenska. Počas stretnutia na Úrade vlády SR spoločne odsúdili pokus o anexiu ukrajinských území a otázku teritoriálnej integrity, suverenity Ukrajiny označili za nespochybniteľnú. Dnes o tom informovali z tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR.

Heger s Novákovou hovorili predovšetkým o vzájomných susedských vzťahoch medzi krajinami, o spoločnom fungovaní v Európskej únii, o ekonomických problémoch a energetickej kríze, spôsobených ruskou agresiou voči Ukrajine. Zhodli sa, že v Európe je okrem riešenia aktuálnych problémov potrebné strategicky uvažovať a plánovať v oblasti obrany, energetiky aj demografie.

"Slovensko a Maďarsko majú rôzne pohľady na sankcie voči Rusku či riešenie energetickej krízy. Aj napriek rozdielnym postojom musíme diskutovať a hľadať kompromisy," vyhlásil Heger. Krajiny však majú podľa neho aj mnoho spoločného, od histórie cez kultúru až po ekonomiku. "Preto budeme aj naďalej budovať dobré susedské vzťahy," doplnil. 

V súvislosti so zákonom o postavení príslušníkov národnostných menšín na Slovensku informoval Heger o legislatívnom procese, ktorý aktuálne prebieha. Novákovú ubezpečil, že zákon bude v súlade so všetkými medzinárodnými odporúčaniami. "Záleží nám na tom, aby sa každý jeden obyvateľ cítil na Slovensku ako doma bez ohľadu na jeho národnosť," povedal premiér.

Viac o téme: PremiérPrezidentkaUkrajinaZuzana ČaputováEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu