Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovensko zaujalo radikálny postoj: Rusom utekajúcim pred mobilizáciou víza neudelíme!

Rusi narukujú do armády
Rusi narukujú do armády (Zdroj: SITA/AP Photo)

BRATISLAVA - Slovensko nebude udeľovať, po vzore niektorých štátov EÚ, humanitárne víza občanom Ruska utekajúcich pred čiastočnou vojenskou mobilizáciou.

Putinova mobilizácia spôsobila v Rusku chaos. Tisícky mladých mužov opúšťajú krajinu. Po invázii na Ukrajinu trvá konflikt u nášho východného suseda už 8 mesiacov. Vojaci v ruskej armáde ubúdali a Kremeľ sa rozhodol povolať mužov, ktorí majú aspoň čiastočné znalosti v oblasti vojenskej techniky. 

Rovnaký krok od Českej republiky

Rusom sa však do vojny očividne nechce a hromadne utekajú do okolitých krajín. Slovensko sa svojím rozhodnutím neprijímať Rusov, ktorí sa snažia uniknúť povolaniu na front, zaradilo medzi pobaltské krajiny a Českú republiku, informujú Webnoviny s odvolaním sa na hovorcu Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Tieto štáty doteraz oznámili, že humanitárne víza Rusom v súčasnej situácii nebudú udeľovať.

Hraničný priechod Kostanay medzi Ruskom a Kazachstanom: Rusi utekajú pred Putinovou mobilizáciou (Zdroj: Telegram)

"Kategória humanitárnych víz nie je presná definícia. Existuje totiž len udeľovanie víz v humanitárnom záujme, pričom v súčasnosti platí všade vo svete, že Slovensko posudzuje každý prípad osobitne. V prípade tejto kategórie víz nie je MZVaEZ SR jediným rozhodovacím orgánom," povedal Tomaga.

Viac o téme: MobilizáciaRuskoBratislavaHumanitárne víza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu