Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Gašparovič: Tlačový zákon podpíšem

Ivan Gašparovič dnes prijal predsedníčku SSN Zuzanu Krútku.
Ivan Gašparovič dnes prijal predsedníčku SSN Zuzanu Krútku. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Nový tlačový zákon prezident Ivan Gašparovič podpíše. "Priznám sa, že som nenašiel niečo tak relevantné, aby som tento zákon vracal," povedal dnes prezident po stretnutí s predsedníčku Slovenského syndikátu novinárov (SSN) Zuzanou Krútkou a predsedom Združenia vydavateľov periodickej tlače Slovenska (ZVPT) Milošom Nemečkom.

Prezident podotkol, že je tu nezávislý inštitút, ktorý o tom bude rozhodovať, a to je ústavný súd. "A ak tí, ktorí nie sú spokojní s obsahom tohto zákona, nebudú spokojní ani s rozhodnutím Ústavného súdu SR, možnosť je, aby rozhodol možno ešte nezávislejší súd, a to je súd európsky," dodal prezident. Prezident dnes požiadal zástupcov tlače o polročné časové moratórium, kedy by sa ukázali dopady zákona v praxi. V prípade negatívnych dopadov je hlava štátu presvedčená, že vláda pristúpi k novelizácii zákona. Zároveň však dodal, že s nikým z predkladateľov ešte nehovoril.

Predsedníčka syndikátu Krútka pripustila, že to, čo v zákone chýba, to prezident nemôže považovať za príčinu toho, aby vrátil normu do parlamentu. Zároveň dodala, že tlačový zákon sa na ústavný súd dostane skôr než uplynie prezidentom navrhované polročné moratórium. "Budeme sa s tým ponáhľať, budeme to analyzovať veľmi zodpovedne a podrobne a potom sa ukáže, aká forma bude zvolená," uviedla Krútka.

Nemeček zopakoval výhrady k zákonu. "Je to zákon, ktorý je plný sankcií, povinností voči vydavateľom a novinárom, ale vôbec neprináša rozšírenie ich práv a úplne neguje spoločenskú úlohu médií," zdôraznil. Nespokojnosť vyslovil s pasážou upravujúcou právo na odpoveď, ktorej časti sú podľa neho na hrane ústavnosti či v kolízii s ňou. Na navrhnuté polročné moratórium Nemeček reagoval slovami, že "pokiaľ sa budú pri uplatňovaní tlačového zákona správať zdržanlivo tí, ktorí by ho mohli využívať či zneužívať, prirodzene sa bude zdržanlivo chovať aj druhá strana".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu